Lunchbijeenkomst ‘Voelen en Benoemen’: Grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken

Grensoverschrijdend gedrag is geen probleem dat zich beperkt tot de mediawereld, Amsterdam of ’t Gooi. Het komt overal voor – óók in Zuidoost-Drenthe. Toch rust er op dit onderwerp nog altijd een groot taboe, vooral in regio’s waar men gewend is om niet snel over gevoelens of lastige situaties te praten.

Bij Bureau Werkgeluk komt eigenaar Janet van Veen regelmatig in gesprek met organisaties over sociale veiligheid op de werkvloer. Hoewel ze vaak hoort dat er ‘al iets geregeld is’ – zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon – blijkt dat in de praktijk vaak onvoldoende. “Soms gaat het om kleine organisaties met slechts dertig medewerkers die een interne vertrouwenspersoon hebben aangesteld. Of sportverenigingen waar de voorzitter deze rol vervult, terwijl het meldproces onduidelijk en ontoegankelijk is. Dat zorgt eerder voor schijnveiligheid dan voor echte veiligheid,” aldus Van Veen.

Het idee dat grensoverschrijdend gedrag ‘bij ons niet voorkomt’ is hardnekkig. Familiebedrijven, platte organisatiestructuren en open-deurbeleid van directieleden worden vaak aangehaald als reden waarom een vertrouwenspersoon overbodig zou zijn. Maar de cijfers vertellen een ander verhaal: 1 op de 6 medewerkers maakt grensoverschrijdend gedrag mee. “Dan is het onmogelijk dat jouw organisatie hier volledig van gevrijwaard blijft,” zegt Van Veen. “Ontkenning is ook een vorm van schijnveiligheid.”

Een andere grote drempel is schaamte. Slachtoffers denken vaak dat ze het zelf hebben uitgelokt of vrezen niet serieus genomen te worden. Macht, status en hiërarchie maken het nog lastiger om melding te doen. “Veel mensen kiezen ervoor om te zwijgen, maar ondertussen blijven ze rondlopen met de gevolgen – terwijl de veroorzaker vaak ongestoord doorgaat.”

Om bewustwording te vergroten en het gesprek op gang te brengen, organiseren Janet van Veen (Bureau Werkgeluk) en Hanneriek Brand (Heptade Haptonomie) op vrijdag 11 april 2025 een inspirerende lunchbijeenkomst met als thema: ‘Voelen en Benoemen’. Tijdens deze lunch wordt ingezoomd op hoe grensoverschrijdend gedrag voelt, en hoe belangrijk het is om dat gevoel te leren herkennen én bespreekbaar te maken – bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon.

De lunch is laagdrempelig, open voor iedereen en start om 11:00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.klankbordlunch.com.