Leerlingen groep 8 helpen bij dodenherdenking

Leerlingen van groep 8 mochten op 4 mei hun medewerking verlenen aan de dodenherdenking in Dalen, georganiseerd door Oranjecomité Dalen. Opgave voor deelname verliep via meester Henk Wilting en dertien kinderen hadden zich opgegeven. Alle kinderen waren ingedeeld voor een taak bij de bloemlegging tijdens de plechtigheid.

De herdenking startte voor de kinderen en hun ouders om 18.00 uur bij het terras van Cornelis waar zij werden opgewacht door Henk Wilting, voorzitter Oranjecomité Dalen, en mevrouw Bea Meppelink, raadslid gemeente Coevorden. Henk Zwiers was aanwezig vanuit stichting Aold Daol’n en als oud-lid van stichting Volksvermaken. Hij verzorgt al jaren de rondleiding met de kinderen en de instructies op het kerkhof. De kinderen ontvingen allereerst van Henk Wilting een ‘Poppy-speldje’. Met het dragen van een ‘poppy’, ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Een korte toelichting op het programma volgde en daarna werd er gezamenlijk per auto vertrokken naar de voormalige Joodse begraafplaats aan De Drift.

Een aantal belangstellenden had zich al aan De Drift verzameld om de herdenking bij te wonen. Alle kinderen kregen een roos overhandigd en twee kinderen mochten een bloemstuk dragen namens ‘Gemeentebestuur Coevorden’ en ‘Bevolking Dalen’. Daarna werd er gezamenlijk naar de gedenksteen gelopen. Henk Wilting vertelde de kinderen in het kort over de personen die op de gedenksteen vermeld staan en daarna las hij een gedicht voor. De bloemstukken werden bij de gedenksteen gelegd door twee kinderen samen met Bea Meppelink en Henk Wilting. Daarna volgde twee minuten stilte. Alle kinderen en andere aanwezigen mochten hun rozen bij de gedenksteen leggen en sommigen legden ook een steen op het monument. Vervolgens was er nog tijd over om de voormalige Joodse begraafplaats en de gedenksteen goed te bekijken.

Na de herdenking op de voormalige Joodse begraafplaats vertrok iedereen per auto weer naar het terras van Cornelis. Harm Zwiers stond hier om 19.00 uur de kinderen en hun ouders op te wachten om de kinderen instructies te geven voor de herdenking op de begraafplaats. Een journalist, cameraman en fotograaf van ZO34 stonden klaar voor live-uitzending van de herdenking in Dalen en Henk Wilting werd geïnterviewd.

Bekijk via deze link de terugblik op de herdenking van ZO34.

Na de instructies werd er gezamenlijk gewandeld naar De Spinde. Daar stonden de bloemstukken en bloemenmanden voor de kinderen klaar en werd de opstelling  tijdens de herdenking geformeerd.

Bij het herdenkingsmonument voor de oorlog in Nederlands Oost-Indië bij De Spinde verzamelden zich inmiddels meerdere mensen voor deelname aan de herdenking. Na het verschijnen van Henk Wilting en de kinderen met de bloemen ging de stille omgang van start richting de begraafplaats. Voorop liepen twee kinderen met de krans van ‘Gemeentebestuur Coevorden’. Daarachter liepen vier kinderen met twee manden met boeketten voor de Canadese slachtoffers, gevolgd door vijf kinderen met twee bloemstukken van ‘Oranjecomités Dalen Wachtum’ en ‘Leerlingen groep 8 BWB-school’.

Op de begraafplaats ging de stille omgang naar het oorlogsmonument langs de graven van de Canadese slachtoffers, waar Bea Meppelink en Henk Wilting de boeketten uit de bloemenmanden op de graven legden. Aangekomen bij het oorlogsmonument legden Bea Meppelink en Henk Wilting de krans en mochten de leerlingen twee bloemstukken leggen. Twee minuten stilte volgde, waarna het signaal taptoe werd geblazen en Henk Wilting een gedicht voorlas. Als afsluiting van de herdenking werd het Wilhelmus gezongen.

Na afloop verzamelde het gezelschap zich in restaurant De Baander om wat te drinken en was er een toespraakje van Henk Wilting. Trompettist Roel Hooge nam afscheid en werd met bloemen bedankt voor vele jaren Taptoe tijdens de herdenkingen. Ook de nieuwe trompettist, die tijdens deze herdenking de Taptoe blies werd bedankt met een bos bloemen. Harm Zwiers, Lammy van Urk en Bea Meppelink werden ook met bloemen bedankt voor hun bijdrage.

Daarna werden één voor één de deelnemende kinderen naar voren geroepen. Zij ontvingen van Henk Wilting een ‘Geef vrijheid door’-speldje en van Bea Meppelink kregen zij een deelnamecertificaat uitgereikt. Van alle aanwezigen ontvingen de kinderen applaus als blijk van waardering voor deelname aan de herdenkingsplechtigheid.

Hieronder een aantal foto’s van de herdenkingsplechtigheid.

Bekijk voor alle foto’s het fotoalbum via deze link!

https://www.zo34.nl/nieuws/5970/kijk-terug-dodenherdenking-dalen/