Langeland geeft boeiend inkijkje achter schermen VAR

De scheidsrechterscommissie van de vv Dalen hield gisteravond een informatieavond over de nieuwe spelregels, die sinds het begin van dit seizoen voor het voetbal van toepassing zijn. Voor deze avond was oud-Dalenaar Rob Langeland uitgenodigd. Hij is assistent-scheidsrechter in het betaalde voetbal (Keuken Kampioen divisie) en assistent-VAR (Video Assistent Referee). In die laatste rol beoordeelt hij samen met collega’s tijdens wedstrijden in een studio aan de hand van beelden, die vanuit verschillende cameraposities kunnen worden bekeken, de situatie.

Boeiende uitleg

Langeland wist de clubscheidsrechters te boeien met zijn uitleg over de nieuwe spelregels, die hij ondersteunde met verschillende wedstrijdbeelden. Ook werd duidelijk dat veel scheidrechters nog moeten wennen aan de nieuwe regels. Vooral de handsbal, die in een aanvallende situatie altijd wordt bestraft, ongeacht de intentie van de speler, stuit nog op veel onbegrip. “De speler kan zijn arm er toch niet afhakken?” merkte één van de aanwezigen op…

VAR

Hierna gaf Langeland een interessant inkijkje achter de schermen van de VAR. Een aantal wedstrijdsituaties werd getoond met de live-reacties van het VAR-team. Dit seizoen zal ook het publiek meer worden geïnformeerd over een ingreep van de VAR. Dit om onbegrip bij de toeschouwers te voorkomen. Duidelijk werd wel, dat het soms onmogelijk is voor een scheidsrechter om een situatie in een split-second te beoordelen. Pas na het zien van beelden vanuit verschillende camera-posities werd het duidelijk dat er bij een overtreding, die werd bestraft met een strafschop, helemaal geen lichamelijk contact was geweest. In voetbaltermen was er dan dus sprake van een ‘Schwalbe’.

Eigen kennis getest

Tot slot kregen de clubscheidsrechters een aantal beelden voorgeschoteld, die ze -in quizvorm- direct moesten beoordelen. Daarna werd met de VAR-beelden bekeken of de situatie juist was beoordeeld. Uiteraard leverde dat de nodige hilarische reacties op…..

Nuttig en leerzaam

Voorzitter Riekus Hazelaar van de vv Dalen bedankte Rob Langeland tot slot voor zijn onderhoudende presentatie en concludeerde samen met de aanwezigen, dat de bijeenkomst nuttig en leerzaam was geweest.