Kunst in de oude glasblazerij

Het was een geslaagde eerste expositiedag laat Hilde Luyt-Frijlingh (www.hills-art.nl) enthousiast weten: vele geïnteresseerden bezochten vandaag haar expositie, drie kunstwerken heeft ze verkocht en twee schilderopdrachten heeft ze ontvangen.

De oude glasblazerij

De oud-Dalense schilderes (45 jaar en tegenwoordig woonachtig in Krommenie) houdt vandaag en morgen een expositie in haar ouderlijk huis: volg de bordjes in het dorp (opgehangen door buurman Jos) en je komt uit bij de winkel van de oude glasblazerij aan de Burgemeester ten Holteweg 10a in Dalen, voor deze gelegenheid versierd met ballonnen en slingers.

Dit is voor Hilde een bijzondere plaats om te exposeren: dit is de plaats waar haar roots liggen, waar ze tot haar 19e jaar woonde, waar haar vader Ginus (overleden in 2020) als glasblazer succesvol vele jaren voor grote groepen bezoekers demonstraties glasblazen verzorgde in de zaal achter in het pand. Voorin het pand was de winkel waar Hilde haar moeder Tiny de glaskunstwerken verkocht. Hilde: “Die creativiteit heb ik van mijn vader. Wat mijn vader deed met glas, doe ik met verf en doek.”.

Van cursus naar passie

Zo’n vijf jaar geleden is Hilde begonnen met een schildercursus bij kunstenares Charlene van den Eng en leerde ze werken met acrylverf. Al snel schilderde ze met zoveel toewijding en overgave en stak zij er steeds meer tijd in, waardoor dit haar passie genoemd kan geworden. Hilde: “Ik ben gestart met schilderen en ben nooit gestopt!”.

Vrouwen

De afgelopen jaren heeft Hilde vele schilderijen gemaakt, waarbij de thema’s vrouwen en natuur duidelijk naar voren komen. Hilde: “Ik schilder veel vrouwen(gezichten). Het liefst uit verschillende culturen.“
Haar laatste schilderij heet ‘Sami’ en is een afbeelding van een vrouw uit de Sami-cultuur. De inspiratie voor dit schilderij deed ze op tijdens hun wandelvakantie in Zweeds Lapland. “Helaas was het vanwege tijdgebrek niet mogelijk om de Sami te bezoeken. Op de terugweg van deze vakantie zocht ik afbeeldingen op van Sami-vrouwen en had ik al snel besloten dat ik daarvan een schilderij wilde maken.”.

Natuur

Hilde vertelt verder: “En daarnaast ben ik gek op de natuur; mooie dieren en landschappen leg ik vast op doek of hout. Het schilderen van vrouwengezichten is intensief. Het schilderen van landschappen is meer ontspannen”. Op een houten plankje maakt Hilde kleine schilderijtjes van onder andere vogels. Ze noemt ze “kleine meeneemschilderijtjes”. De schilderijtjes zijn voorzien van een vernislaag en kunnen buiten hangen.

Opdrachten

Soms leiden schilderijen tot schilderopdrachten. Hilde: “Dat Toscaanse landschap maakte dat een opdrachtgever mij vroeg om een groot doek te schilderen met een Scandinavisch landschap met verschillende Scandinavische elementen erin. Een mooie opdracht, maar ook spannend om te maken. Vooraf stem ik dan ook graag met de opdrachtgever de verwachtingen goed af. Is het resultaat niet naar wens, dan schilder ik het over of neem ik het op in mijn eigen collectie. Gelukkig viel het doek in de smaak. De blik in iemands ogen bij het zien van het resultaat zegt genoeg.”

Expositie

Exposeren doet ze regelmatig en zo waren Hilde haar schilderijen al eerder te zien in onder andere Laren, Rhenen, Haarlem, Krommenie, Bergen aan Zee en Zaandam. Nu heeft Hilde al haar kunstwerken (ruim 45 stuks) meegenomen naar de oude glasblazerij en de winkel is dan ook goed gevuld met grote en kleinere schilderijen. De buren Hennie en Roy hielpen Hilde met het ophangen. “De charme van een klein dorp.”

Verkoop

Hilde haar kunstwerken zijn te koop en daarom voorzien van prijs. Voor de schilderijtjes op hout heeft Hilde deze expositie een speciale prijs van 69,95 euro in plaats van 89,95 euro.
Vanochtend werd al vlot het eerste kunstwerk verkocht en liep de nieuwe eigenaar er tevreden mee onder de arm de oude glasblazerij uit. Daarna kocht een bezoeker een schilderijtje van een vogel op hout om als uniek cadeau aan een ander te schenken. Hilde pakte het schilderijtje zorgvuldig als cadeau in en daar ging weer een schilderij de oude glasblazerij uit op weg naar een nieuwe eigenaar.

Expositie gemist?

Heb je de expositie van Hilde gemist? Ook morgen is de oude glasblazerij van 10.00 tot 18.00 uur geopend voor de tweede (en laatste) expositiedag.
Hilde, moeder Tiny en zusje Anna als gastvrouwen, verwelkomen je graag. Hilde: “Komt dit niet uit en wil je toch komen? Bel me dan gerust: 06 – 14 55 15 60. Altijd meer dan welkom!”