kijken, kijken niet lopen (7)

Ben je geïnteresseerd in musea? Maar is het bezoeken daarvan (nog) niet mogelijk? Dan krijg je hier de kans om een kijkje te nemen in de verschillende musea in Nederland.
Onder bovenstaande titel geven vloggers een rondleiding in een museum en ze vertellen daar iets over. Je kunt het zien als een uitnodiging om dat museum te bezoeken of als een eerste kennismaking met de vele musea die Nederland bezit.
In deze rubriek wil ik je wekelijks een aantal musea tonen. Leuk om in het weekend te bekijken of als inspiratie voor uitstapjes.

In ieder geval veel plezier ermee!
(N.B. klik op de gekleurde naam van het museum om het vervolg van dat museum te zien.)

31 Onderwijsmuseum: Hannah & Roos zullen je een lesje leren!

Roos & Hannah, onze favoriete historici aan huis, duiken het Nationaal Onderwijsmuseum in. Of moeten we zeggen.. (droog)zwemmen? Wat we daarmee bedoelen, daarvoor moet je toch echt eerst deze rondleiding volgen. Eén hint: het is onderdeel van onze rijke Nederlandse onderwijsgeschiedenis, vol creatieve lesmethodes. In dit museum vind je, met 390.000 objecten, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Een feest der herkenning gegarandeerd.
Dordrecht

32 Naturalis: Dinosaurussen (en vele andere dieren) spotten in een vernieuwd museum!

Wanneer Jip in een museum spontaan de Lion King begint te zingen, dan weet je dat het raak is! Ze is in Naturalis, het allereerste museum dat ze ooit heeft bezocht. Toen natuurlijk nog als kind en nu met evenveel jeugdig enthousiasme. In het vernieuwde Naturalis vind je 42 miljoen (!!) objecten vanuit de natuur. Van een klein insect tot de gigantische mammoet…
Leiden

33 Amsterdam Museum: wat leren we van de Amsterdamse geschiedenis in coronatijden?

In het Amsterdam Museum gaan we in de tentoonstelling Amsterdam DNA op zoek naar vijf kunstwerken of objecten die op de een of andere manier iets met de coronacrisis te maken hebben. Of het nu één gigantisch schilderij is uit 1633 of juist de digitale stad uit 2001, die link valt wel te leggen. Daarnaast (zoals het een museum over Amsterdam betaamt) hebben ze ook allemaal iets te vertellen over de stad en haar geschiedenis. Maar dat had je zelf ook al vast bedacht!
Amsterdam

34 Villa Rams Woerthe: in dit Engelse landhuis mag je rondlopen én alles aanraken

Nu op vakantie gaan wat lastig is …. kan je gelukkig ook gewoon naar Steenwijk! Zodra je daar ‘Villa Rams Woerthe’ binnenstapt, waan je je zomaar in een aflevering van Downton Abbey. Jip brengt een bezoek aan de villa, die in 1900 werd gebouwd voor de familie Tromp Meesters. En wij kunnen je alvast verklappen: deze familie had een dure smaak…
Steenwijk

35 Museum Het Valkhof: in dit museum smelten oud en nieuw samen tot één geheel

Dit museum is van origine een archeologie-museum, maar heeft zoveel meer te bieden. Jelle ontdekt de brede collectie van Museum Het Valkhof en ziet hoe oud en nieuw samensmelten tot een niet van elkaar te onderscheiden geheel. Aardewerk uit de ijzertijd en hedendaags werk in dezelfde ruimte? Jelle ziet het verschil niet eens!
Nijmegen