Kerst op het plein voor de Hi5Club

De opbrengst van ‘Kerst op het plein’ gaat naar twee goede doelen. Een van deze doelen is de Hi5Club. Heleen Coenen, coach van de Hi5Club, geeft informatie over deze activiteit.

Twee hardloopschoenen en een goed humeur

Dat was in 2011 het uitgangspunt voor de oprichting van de Hi5Club, een  hardloopgroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Natuurlijk speelde mee dat ikzelf al jarenlang aan de hardloopsport verbonden ben. Als sportmotivator verzorgde ik diverse hardloopclinics en andere sportactiviteiten om mensen te motiveren meer te gaan bewegen. En soms is een klein zetje al genoeg. De doelgroep leerde ik kennen door mijn werkzaamheden als zwemvrijwilligster bij het dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Coevorden. Vanuit enthousiasme (noem het een passie) heb ik de Hi5Club opgericht. Het enige wat ze nodig hadden waren twee hardloopschoenen en een goed humeur. 

Succes

Ik denk wel dat dit is gelukt, want wat begon met lekker bewegen en samen plezier maken is uitgegroeid tot een succesverhaal. Door de wekelijkse trainingen, veel geduld en vooral het positief coachen heb ik ze geleerd hoe je het hardlopen het beste kunt opbouwen. Ook de motoriek en de coördinatie van de lopers is verbeterd, het (over)gewicht afgenomen en het zelfvertrouwen alleen maar gegroeid.

Leden

De Hi5Club heeft ongeveer 20 leden. De leeftijd varieert van 12 tot 57 jaar. Woensdagavond is de trainingsavond. We trainen op een sportveld van Germanicus, maar ook in het Van Heutszpark in Coevorden. Van alle deelnemers is de beperking anders. Een jongen met het syndroom van Down zal tijdens een wedstrijd eerder de aandacht vragen van het publiek, terwijl iemand met autisme hier juist niets van wil weten. Gewone dingen kunnen totaal anders ‘binnenkomen’ bij deze doelgroep. Neem bijvoorbeeld het startschot dat soms wordt gebruikt bij G-wedstrijden. De grote knal van het startpistool komt bij sommigen drie keer zo hard binnen. De schrik zit er dan al goed in en dan moet de wedstrijd nog beginnen. Ik hoop dat de organisatoren van G-wedstrijden hier rekening mee willen houden. Je kunt bijvoorbeeld ook aan de startstreep met elkaar de secondes ‘wegtellen’, dat is net zo functioneel en nog gezellig ook. 

Zelfvertrouwen

Positiviteit, vertrouwen en plezier zijn de kernwoorden die ik gebruik bij het coachen. Het je veilig voelen bij de club geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. Een beperking zie ik als een extra uitdaging en ik probeer er voor te zorgen dat de sporters onbeperkt kunnen genieten van hun sportprestaties. Ik ben trots op het doorzettingsvermogen van de kanjers van de Hi5Club. Als het even niet meer lukt, is er altijd wel iemand die de ander even opvrolijkt en aanmoedigt. Het is een hechte groep. De club doet geregeld mee aan wedstrijden zoals de Coevorden Grachtenloop, de Albert Eising Loop, AaldenRondomme, de CascadeRun, Dorpsloop de Krim en nog een paar andere wedstrijden. 

Wensen

Ik vind het een ontzettend mooi gebaar van de Rotary Coevorden dat de Hi5Club een van de goede doelen is tijdens Kerst op het plein in Dalen.  Het zou fantastisch zijn om van de bijdrage van de Rotary trainingsmateriaal te kunnen aanschaffen, zoals slalompionnen, trainingshoedjes, horden, speedladder, estafettestokken e.d.  Samen met mijn assistent-coaches, Sylvia Voortman en sinds kort Celine Weerink, doen we alles op vrijwillige basis.  De lach die ik hiervoor terug krijg is GOUD waard!