Karin van Fysio Balans: “Het gaat altijd om de balans!”

SamenDalen sprak met Karin Timmerman van de praktijk Fysio Balans en ontmoette een hartelijke goedlachse vrouw die je letterlijk en figuurlijk het gevoel geeft dat je bekken bij haar in goede handen is (zie ook de foto’s).

Sinds 1 november vorig jaar ‘huist’ zij in het Gezondheidscentrum Dalen en is alleen op de maandag niet beschikbaar. Vanwege deze eerste verjaardag mag zij binnenkort 1 kaarsje uitblazen: reden om eens kennis met haar en haar praktijk te maken.

Bekken(bodem): baken van balans

“In het bekken komt van alles samen”, Karin koestert daarbij een bekkenmodel als een baby, “waarin alle invalshoeken samenkomen.”
Zij legt uit: “het gaat dan om het bekken als een soort kom. Daarin ligt een gebied met bekkenbodemspieren, die bijvoorbeeld te weinig kracht kunnen hebben of die zich juist te strak kunnen blijven aanspannen. Mijn vak gaat over de hele mens. Ik vind het belangrijk om dat aan te geven omdat anders het idee misschien bestaat dat een Bekkenfysiotherapeut alleen aandacht heeft voor bekken-instabiliteit rond de zwangerschap.” Deze kenmerken van haar vak maar ook haar opvatting over hoe zij dit het beste kan vormgeven, heeft ook geleid tot de keuze van de praktijknaam ‘Fysio Balans’.

Welk soort klachten kom je tegen?

“Dat is zeer divers, van lage rug en bekkenklachten maar ook urologische, gynaecologische, seksuologische en ontlastings-klachten tot (chronische) pijn. Deze klachten kunnen ontstaan in de zwangerschap, na een bevalling, in de overgang, door ouder worden maar ook na meerdere blaasontstekingen of na een operatie in onderbuik of prostaat. Soms kan ook medicijngebruik tot klachten leiden of psychische klachten zoals verdriet, onderdrukte gevoelens of spanningen. Maar soms is de oorzaak ook onduidelijk”.

‘Het bekken als basis van het lijf’

“Ons vak is heel breed, dat maakt het zo mooi! Ik ben dan ook heel bevlogen om bij klachten naar de hele persoon achter die klachten te kijken. Soms is het snel duidelijk, maar soms ook niet en dan moet je samen verder zoeken”. Aan de hand van het bekkenmodel dat zij vrijwel het hele gesprek in haar handen koestert, laat zij zien welke organen zich daar allemaal bevinden: van de blaas, de geslachtsorganen tot darm. Dit geheel hangt dus als het ware in het bekkengebied en wordt daarom de bekkenbodem genoemd. In de bekkenbodem kan de spierkracht afnemen maar ook spanningen, al of niet samen met pijn, kunnen zich daar verzamelen, waardoor het gebied zich te veel aanspant. De eerste stap in therapie is bewustwording van de bekkenbodem en daarna afhankelijk van het probleem oefentherapie gericht op trainen van kracht of juist ontspannen. Dit kan ook met inwendig onderzoek en/of behandeling middels een Myofeedback apparaat. Ik geef daarbij ook leefstijladviezen b.v. over toiletgedrag, voorkomen van verzakking of bewegen. Zorg op maat!”

Bekkenbodem is ook heel intiem

“In dat gebied kunnen inderdaad allerlei kwetsbare plekken zitten die ook direct betrekking hebben op klachten waarover je liever niet praat, zoals problemen met de seksualiteit of bijvoorbeeld de ontlasting. Daarbij is het belangrijk dat je een goede vertrouwensband hebt met de cliënt die jouw hulp vraagt. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 6 ouderen te maken krijgt met ongewild verlies van ontlasting?”.

Hoe kan men jou benaderen?

“Er is normaal gesproken geen verwijzing nodig. Net als een algemeen fysiotherapeut ben ik direct toegankelijk. Alleen bij ongewild urineverlies omdat begeleiding daarbij onder de basisverzekering valt, is wel een verwijzing van de huisarts voor nodig. De overige zorg wordt mits aanwezig vergoed vanuit de aanvullende verzekering.”

“Ik behandel zelf geen kinderen. Daarvoor moet je naar Emmen. Maar met mijn praktijk bestrijk ik de regio Hardenberg – Coevorden – Emmen.”

Prachtig vak!

Op de vraag hoe Karin ertoe is gekomen om zich van fysiotherapeut te specialiseren tot Bekkenfysiotherapeut, licht Karin toe dat dit eigenlijk is ontstaan na haar eigen zwangerschappen. Ze heeft twee kinderen. Daarna ontdekte zij het belang van zwangerschapsbegeleiding en heeft jaren zwangerschapscursus voor Icare gegeven. Daarbij heeft zij zich gespecialiseerd in behandelen van zwangeren en/of bevallen vrouwen met bekkenpijn.  “In 2005 ben ik gestart met de specialisatie en later nog de Master behaald. Er is een tekort aan Bekkenfysiotherapeuten. En het is zo’n prachtig vak!” verzucht Karin. Hier in haar praktijk heeft zij niet te klagen over het aantal cliënten, maar ze zou zo graag meer bekendheid geven aan dit vak.

Bijscholing en contacten met collega’s

“Ik werk hier bij het gezondheidscentrum binnen een heel fijn team. We hebben goed onderling contact en dat maakt het werken en uitwisselen van ervaringen heel plezierig. Voor contacten met collega’s uit mijn eigen vakgebied heb ik geregeld contact binnen de provinciale vereniging van bekkenfysiotherapeuten en ik ga geregeld naar cursus bijeenkomsten om kennis en de officiële registratie te behouden.”

Karin Timmerman – de Vries
Fysio Balans Dalen
Website: https://fysiobalansdrenthe.nl/
Mail: info@fysiobalansdrenthe.nl
Tel: 06 268 773 53
Praktijk: elke dag behalve de maandag