“Kan dat echt? Kunnen boeren gewoon uitslapen?”

Bij de foto:
Staand; Jacob Zijlma, Han Hilbrands, Gerben Verstraten, Bas te Velde en Nard Verbakel
Zittend; Jorick Lambers en Jeroen Wolters

In zijn tweede hbo-jaar aan de landbouwschool in Dronten zag de jonge Han Hilbrands uit Dalen een tv-commercial waarin een boer, zittend aan de keukentafel met een kop koffie in de hand, zijn tractor uit de schuur ziet rijden richting het land.
Han had toen al het idee dat dit zeker de toekomst was; zelfrijdende machines die het land op konden. Maar na 4 studiejaren was het in de opleiding niet aan bod gekomen, laat staan realiteit geworden en dus bleef dit idee sluimeren.

Wie is die jonge technisch visionair Han Hilbrands?

Aan de keukentafel bij Han thuis, met een kop koffie in de hand, kijkend over de Dalense weilanden, vertelt Han (27) over hoe hij nu autonoom rijdende tractoren en machines inzet bij akkerbouwers door heel Nederland.

“Ik woon hier met mijn vriendin naast mijn ouderlijk huis, de boerderij van mijn ouders. Mijn vriendin en ik hebben beiden een drukke baan, maar vinden het heerlijk om hier thuis te komen.
Ik ben na de basisschool hier in Dalen naar de havo gegaan in Coevorden en van daaruit naar het hbo in Dronten om Agrotechniek & Management te studeren. Daar zag ik dat reclamefilmpje over die zelfrijdende tractor. Samen met studiegenoot Jeroen Wolters maakten wij tijdens de borrelmomenten grapjes over hoe wij een eigen bedrijf zouden beginnen om precies dát te gaan realiseren. Die grapjes hadden een serieuze ondertoon, want wij wilden de kloof dichten tussen techniek en praktijk.

“Na mijn studie, ik was toen 22, wilde ik eerst een half jaar naar Australië om daar bij een boerenbedrijf te werken en ervaring op te doen en wat te reizen. Toch was het voor mijn vertrek al gebeurd.”

Een hackaton winnen was de start


“Jeroen en ik deden mee aan een hackaton in Twente. Een hackaton is een ontwerpwedstrijd en hier ging het om het presenteren van de beste en meest innovatieve oplossingen voor strategische vraagstukken. Wij lieten onze ideeën zien over hoe autonoom rijdende machines met alle bijbehorende toepasselijke technieken uiteindelijk konden zorgen voor een verbetering van de grondkwaliteit. Alle bestaande landbouwmachines zijn zwaar en groot, soms zo’n 50 tot 60 ton, en dat is niet goed voor de bodem.”

“Wij wonnen deze hackaton en daarmee € 200,-. Ons startkapitaal, haha!
Dus voor mijn vertrek naar ‘down under’ registreerden wij bij de Kamer van Koophandel ons bedrijf met de naam Smart Agro Technology. Vanuit Australië kon ik via de computer al dingen regelen. Jeroen was in Groningen gestart en het was in het begin vooral veel oriënteren naar nieuwe technieken, want we hadden nog geen concrete dingen. Maar zo is het vier jaar geleden wel allemaal begonnen.”

Hoe wordt een boerenzoon een hightech productmanager?

“Mijn ouders hadden een melkveebedrijf en binnen het gezin was mijn broer Rik altijd met de koeien bezig. Ik was meer van de techniek; het sleutelen aan de tractor, een beetje lassen en slijpen.
Tijdens mijn studie liep ik stage bij een mechanisatiebedrijf en had ik daar ook een zaterdagbaantje. Ik deed dus veel technische ervaring op met de diverse bestaande landbouwmachines. De techniek lag mij wel en daarin ben ik dus verdergegaan. Mijn broer Rik heeft ondertussen het melkveebedrijf overgenomen van onze ouders en woont dus naast mij. Mijn ouders zijn naar het centrum van Dalen verhuisd.”

Tegenslag

“Hadden mijn collega Jeroen Wolters en ik eerst het idee om zelf machines aan te schaffen en als een loonbedrijf verder te gaan, is dit door een tegenvaller met een fabrikant niet gelukt.”
En toen …?
“Toen kwamen wij in contact met een Zwitsers bedrijf dat een veldspuit levert die met camera’s het verschil kan zien tussen het gewas en het ongewenste onkruid en heel gericht bestrijdingsmiddelen kan spuiten, alléén op die ongewenste opslag.
Het gaat dan om de opslag tussen de aardappelen, uien en bieten.”

Minder spuiten met bestrijdingsmiddelen

“Dit betekent dus minder spuiten met bestrijdingsmiddelen, het gewas wordt níet bespoten en blijft goed doorgroeien en hierdoor is het minder milieubelastend voor de bodem.”
De machine leert steeds meer planten herkennen. De machine “kent” zelf al vele soorten planten en terwijl de machine over het land rijdt, wordt er iedere 1000 seconden een foto gemaakt en toegevoegd aan het algoritme.
“Zo leert de machine dus steeds meer planten herkennen en weet hij precies wanneer en waarop er gespoten moet worden. Volg je me nog?”

Wanneer kwam Doorgrond van de grond?

“Wij hadden het idee dat Smart Agro Technology een wat te lange en te moeilijke naam was voor de Nederlandse markt. Het mocht wat pakkender en korter.
Wij staan voor het verbeteren van de kwaliteit van de grond en dat doen we door de grond te doorgronden. Zo is Doorgrond ontstaan en het maakt niet uit of je nu Dóórgrond of Doorgrónd zegt hoor.”

Ondertussen werken wij bij Doorgrond al met 4 mensen en wordt dit uitgebreid naar 6 en komen er ook nog 2 stagiairs bij. We zijn dus behoorlijk aan het groeien.
Was het in het begin zo dat wij elkaars taken konden overnemen, hebben wij dit nu met de groei van het bedrijf en aanwas van nieuwe collega’s wat verdeeld.

Wie zijn wij en waar zijn we te vinden?

Jeroen Wolters doet het strategisch business development; hij houdt zich bezig met de lange termijn. Jorick Lambers is van de marketing en is hij degene die onze socials bijhoudt waar je ons op kunt vinden.
We zitten op Facebook, Instagram en TikTok. Ik doe de dagelijkse zaken, de backoffice en het financiële deel. Jacob Zijlma is net gestart bij Doorgrond en hij is productmanager van de spotsprayer, de veldspuit waar ik het net over had. Wij werken met Zwitserse machines en ook Deense machines.

“Met de uitbreiding van ons team hebben nu de collega’s echt goede kennis van de bepaalde machines die wij verkopen. Ieder per fabrikant. Misschien kun je beter onze website  bekijken, want we hebben ondertussen nogal wat.”

Autonoom rijdende machines en zelfsturende tractoren via gps-navigatie…à la de moderne auto’s?

“Ja, we hebben inderdaad verschillende machines en die kunnen veel. Als wij van Doorgrond alles geïnstalleerd hebben, moeten sommige boeren wel even wennen dat zij eenmaal op het land de machine het werk moeten laten doen en dat zij dus niet hoeven te sturen. Dat die machine zijn baan tot aan het eind van het land niet afmaakt en opeens een bocht maakt, kan even vreemd zijn, maar de machine weet precies wat ie doet.

Wij importeren de machines uit Zwitserland en Denemarken. Wij programmeren ze zelf niet. Wij maken ze klaar voor de Nederlandse markt, voor onze klant, en geven de uitleg zodat ie precies doet wat de boer ermee wil én wij zijn 24/7 beschikbaar voor support.”

De aanhouder wint

“In het begin hadden we wel eens tegenvallers, werkten ze nog niet zoals het moest, maar doordat wij achter ons product bleven staan en altijd bereikbaar zijn én bereid om de oplossing te vinden, heeft dit veel positiviteit opgeleverd bij de boeren die ze gebruiken.
Dit geeft weer goede mond op mondreclame en samen met onze actieve socials loopt de verkoop goed.”

De rem van succes…

“Wij verkopen er meer dan er geleverd kunnen worden, daarom heeft de fabrikant aangegeven dat er even een stop is. Er is nu een wachtlijst. De socials doen dus veel en dat is volgens ons ook de toekomst en het moderne reclame voeren.

In het begin zijn wij wel met een marketingbureau in zee gegaan, want we waren net gestart en moesten toch naamsbekendheid zien te krijgen. Wij hebben daarin een fijne samenwerking gevonden met Ducksize. Die heeft een leuk item op de website aan ons besteed, met een video. Bieten zaaien met Robotti | ducksize”.

Wij leveren door heel Nederland en ook in Dalen-Wachtum rijdt er 1 van ons rond, een veldspuit. Soms hebben twee boeren er samen één. Een boer moet wel meer dan 300 hectare grond hebben, wil het rendabel zijn. Het is een tenslotte een behoorlijke investering. Er zijn loonbedrijven in de buurt die ermee werken. Dus als je oplet, zie je de spotsprayer misschien wel in actie op het land hier in de buurt.”

Waar staat Doorgrond over 10 jaar?

“Dan is er meer autonomie op het land. Dan heeft 25% van de akkerbouwers een autonoom systeem. Dan kunnen wij naast opslag ook ziektes herkennen in de aardappelen en uien door cameratechniek. De camera herkent het virus of de schimmel en de machine reageert daar op. Die ontwikkeling willen wij graag gaan doen.

Nu hebben wij in Groningen en Dronten een kantoor, maar later komt er misschien wel een showroom waar de machines staan. Dat zou wel mooi zijn.”

Doorgrond is nog jong en de EU heeft allemaal regels omtrent leveringen van bestrijdingsmiddelen en machines, maar wij blijven de machines leveren én ze op maat voor de boeren installeren én zijn 24/7 voor support en ondersteuning te bereiken. Een ander bedrijf levert de middelen, want als bedrijf mag je dit niet beide doen.
“Onze grootste plus is dat wij altijd klaar staan voor de klant en kunnen per computer op afstand of ter plaatse alles regelen en in orde maken.
Dat zal over 10 jaar niet anders zijn. Hoeveel werknemers we dan hebben, geen idee, maar we hebben hoe dan ook een team met hart voor de zaak of voor de grond moet ik zeggen.”