Jubileumcommissie zorgt voor grootse tentoonstelling ‘100 jaar lagere school’ Dalerpeel-Nieuwe Krim

De jubileumcommissie is al geruime tijd druk bezig met het voorbereiden van de tentoonstelling ‘100 jaar lagere school in Dalerpeel-Nieuwe Krim’. De tentoonstelling wordt gehouden op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juni in MFA Het Spectrum, waarin onder meer de school en dorpshuis De Breiberg zijn gevestigd. De opening vindt plaats op vrijdag 9 juni om 13.30 uur.

Bij de opening zijn de sprekers onder anderen schooldirecteur Carolina Camiesburgemeester Renze Bergsma en het voormalig hoofd der school Egbert Doeve.
Aansluitend is de expositie te zien tot 20.00 uur. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 20.00 uur.

Herinneringen

Het worden vast drie dagen vol herinneringen. Er zijn ruim 400 foto’s te bezichtigen op 65 borden. Een ander deel is ondergebracht in albums die ter inzage liggen op tafels in de expositieruimte. Het grootste deel van de foto’s is voorzien van namen van leerlingen en leerkrachten. Daarnaast zijn er bouwtekeningen van de school te zien en er zijn diverse krantenartikelen, onder meer over de schoolstrijd van de jaren dertig, te lezen. Er is een overzicht van de samenstelling van klassen uit de jaren 1943 tot 1951 en het verloop van de leerkrachten door de jaren heen van 1923 tot en met 1995.

Films

Er worden films vertoond uit de jaren vijftig en zestig en een video van de reünie in 1993.
Geerhard Gras uit Dalen interviewt een aantal oud-leerlingen en een leerkracht, te zien en te horen op videobeelden van cameraman Ben Tholen.

Veenarbeiders

Tot ruim honderd jaar geleden ontbrak een school in Dalerpeel en Nieuwe Krim. Daar moest verandering in komen, zo vonden de inwoners. De veenarbeiders van toen hebben de basis gelegd voor de school. In 1923 was de eigen school een feit. Nu, na honderd jaar, wordt teruggeblikt dankzij de inzet van de jubileumcommissie, bestaande uit oud-leerlingen, leerkrachten en inwoners.