Jos en Melissa: ‘Vluchten’ voor corona

De 37-jarige Jos Langeland woont al sinds 2009 aan de Spaanse Costa del Sol, want daar draait hij samen met Melissa Hidding een loungebar genaamd Hestia (www.hestiamarbella.com). Daarnaast is hij druk met het verzorgen van voetbaltrainingskampen in Marbella. Jos en zijn gezin, bestaande uit drie dochters en zijn Melissa, zijn 12 maart teruggekomen uit Spanje. Dit stond sowieso al gepland, maar het gezin blijft voorlopig nog even hier vanwege de complete lockdown die in Spanje is ingevoerd. 

Loungebar Hestia Marbella

“In de beginjaren kwam ik eigenlijk enkel voor de Ganzenmarkt weer richting Nederland”, vertelt Jos. Nu woont het gezin voor onbepaalde tijd in Coevorden. De loungebar die Jos en Melissa beheren, moet vanwege de lockdown dicht en mede door het flexibelere beleid in Nederland ten aanzien van de coronabestrijding heeft het gezin besloten om in Coevorden af te wachten wat er gaat gebeuren. Jos en Melissa zijn blij met de vrijheid die hier vooralsnog is: “Nu we opgesloten zitten in Nederland merk je hoe fijn het is om even de tuin in te kunnen lopen of voor de meiden dat ze kunnen spelen op hun eigen kamer. In Spanje mogen ze de straat niet op en woont de ruime meerderheid van de gezinnen in kleine appartementen zonder de luxe voor de kinderen.” 

Balans

Wat Jos in normale tijden doet in Marbella? Volgens zijn Melissa zou dat ‘werken, werken en werken’ zijn en daar kan Jos haar geen ongelijk in geven. Hij is dagelijks regelmatig bezig in de loungebar en dat kost veel tijd en energie. “Daarnaast willen we natuurlijk ook genieten van onze drie meiden. Soms is het lastig om de juiste balans hierin te vinden. Vooral in het hoogseizoen en tijdens de trainingskampen”, aldus Langeland. Ook wanneer Jos in Nederland is, zet hij zich in voor de sport: “Wanneer we in Nederland zijn probeer ik me nuttig te maken voor de Padel-tak van de LTC Dalen. We hebben in een korte tijd een mooie slag kunnen maken met de vereniging.” 

Meer uren in een dag

De gekste cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje zijn volgens Jos de dagindeling en de eetcultuur. “Het voelt alsof je in Spanje meer uren in een dag hebt, winkels die tot 22.00 uur openblijven, restaurants die pas laat tot leven komen, veel meer dagelijks leven in de buitenlucht. In Nederland heb je vaak het gevoel dat rond 19.30-20.00 uur de dag erop zit. Als we in Nederland zijn moet ik altijd wel even weer wennen om te eten om half 6.” 

Terug?

Wanneer Jos en zijn gezin weer om kunnen schakelen van dagindeling en eetcultuur is nog onduidelijk: “De lockdown in Spanje is net deze week verlengd tot 11 april. Gezien het aantal dodelijke slachtoffers, vooral in het noorden en de regio Madrid, ziet het er nog niet naar uit dat het virus onder controle is. Ik ben zeer benieuwd wanneer we weer open kunnen en dan is het nog maar de vraag voor wie je open kunt. Ik hoop dat we nog iets van een zomer kunnen meemaken, maar ik vraag het me af…” 

SamenDalen wenst Jos en zijn gezin veel gezondheid en hopelijk alsnog een goede zomer toe!