Jelle Nikkels: van voetballer tot marinier

Voor Jelle Nikkels was het niet het gemakkelijkste besluit, maar uiteindelijk wel onvermijdelijk: stoppen met voetballen. De 18-jarige beloftevolle aanvaller van de hoofdmacht van Dalen zit op dit moment middenin een sollicitatieprocedure voor de opleiding van officier Korps Mariniers.

,,Het is een heel pittige procedure en daar wil ik mij volledig op concentreren. Ik kan geen enkel risico op blessures lopen”, zegt Nikkels, die de verrichtingen van de hoofdmacht voortaan vanaf de zijlijn zal gade slaan. Hij ziet het echter nog niet als een definitief afscheid van vv Dalen. ,,Ik zal regelmatig langs de zijlijn staan om als supporter naar wedstrijden te kijken.”

Aderlating

De Daler voetbalclub ziet met Jelle Nikkels een groot talent vertrekken. Een regelrechte aderlating voor de zondag 3e klasser, die dit seizoen een hernieuwde poging wil doen om promotie naar de 2e klasse te bewerkstelligen. Nikkels beseft maar al te goed dat het ontzettend jammer is dat hij uitgerekend op dit moment de voetbalarena verlaat en niet tot wasdom komt op ’t Grootveld. ,,Ik heb mijn zinnen gezet op een maatschappelijke loopbaan. Werken bij Defensie en dan in bijzonder bij het Korps Mariniers is altijd al mijn droom geweest.” Als voetballer ging Nikkels tot het uiterste en die opdracht wacht ook bij Defensie: ,,Ik weet dat ik ook tot het uiterste moet gaan. Onder alle omstandigheden.”

Extra motivatie

Jelle Nikkels leek de revelatie van dit seizoen te worden. Aan het begin van dit seizoen maakte hij als selectiespeler prompt een uitstekende indruk. Dat heeft de effectieve buitenspeler zelf ook verrast. ,,Samen met Kjetil Brand mocht ik mij als A-junior bij de hoofdmacht voegen. Dit gaf mij uiteraard wel een flink stuk extra motivatie, maar een basisplek was vooral in het begin geen zekerheid voor mij. Ik heb er alles aan gedaan om speelminuten af te dwingen. Ik heb hard getraind en al snel kreeg ik als invaller de nodige speelminuten en stond ook regelmatig in de basis.”

Element

De laatste vijf wedstrijden voor de winterstop bemachtigde Jelle Nikkels een vaste basisplek. Met als absoluut hoogtepunt de thuiswedstrijd tegen koploper EMMS. ,,In dit duel maakte ik mijn eerste hattrick voor Dalen 1 en kreeg ik van de trainer een publiekswissel. Het kan wel een week hebben geduurd voordat ik weer uit de wolken was”, glimlacht Nikkels, die vooral als rechtsbuiten uitstekend uit de voeten kan. ,,Vanaf deze positie ben ik echt in mijn element: ik kan acties maken of op snelheid langs de tegenstander.”

Sfeer

Jelle Nikkels moet erkennen dat hij de afgelopen periode flink heeft gewikt en gewogen. ,,Ja, het stond nog niet lang vast dat ik zou stoppen met voetballen en mijn basisplaats zou inleveren. Naast het voetbal was bovendien ook de derde helft een belangrijk facet. Alhoewel ik niet degene was die het langst bleef nazitten, genoot ik wel van de gezelligheid en de sfeer in ons team.” Wel had Nikkels steeds in zijn achterhoofd dat hij terdege rekening moest houden met de voorbereidingen voor het sollicitatieproces bij Defensie. ,,Mijn inspanningen en tijdsbesteding voor het voetbal zouden ten koste kunnen gaan van mijn uiteindelijke doel: werken bij Defensie. Niet onbelangrijk in de afweging was uiteraard ook het feit dat ik me in dit stadium geen blessures kan veroorloven. Alles bij elkaar opgeteld kom ik tot de slotsom dat het een verstandige keuze is om te stoppen met voetballen en mij compleet te focussen op mijn nieuwe toekomst.”

Als Jelle de zware selectieprocedure bij Defensie goed doorkomt, dan start hij in augustus met de opleiding.

Bron: Coevorder Courant
Foto: Jelle Nikkels. (© Boudewijn Benting)