In gesprek met huisarts Martin Elling

In de huisartsenpraktijk Dalen is sinds vorig jaar werkzaam Martin Elling. Hij is sinds 1 januari 2022 samen met dokter Evelyn van der Molen praktijkhouder. We maken graag nader kennis met hem.

Gezin

Martin is 34 jaar, woont samen met Simone en hun twee zonen Thije van 4 en Just van 2 jaar, een poes en een kip sinds mei 2021 in Dalen.

Emmen

Martin is geboren en getogen in Emmen, in Zuidbarge om precies te zijn. Hij ging naar het Esdalcollege en na de middelbare school deed hij de studie geneeskunde. Hij wilde graag huisarts worden: “Het directe contact met de patiënten vind ik prettig, en ik voel me goed in een kleinere woon- en werkomgeving.”

Groningen

Martin en Simone hebben beiden in Groningen geneeskunde gestudeerd, maar pas tijdens het lopen van de co-schappen in het ziekenhuis in Deventer is het tussen hun aangeraakt. Martin heeft de specialisatie huisarts gedaan en Simone is internist. Ze hebben in Utrecht gewoond en toen Simone in het ziekenhuis in Hardenberg een baan kreeg, zochten ze in deze omgeving een huis en ze slaagden in Dalen.

Kennismaken

Martin en Simone kenden Dalen niet goed, maar vonden het altijd wel een plaats waar ze zouden kunnen wonen. Ze reisden geregeld met de trein van Emmen naar Utrecht of omgekeerd en dan zie je onderweg veel plekken waar je wel of niet zou willen wonen en een van die mooie plaatsen was dus Dalen. Terugkijkend kwam Dalen al eerder op hun pad door zijn grootouders. Martin had een zeer goede band met zijn opa Machienus Elling. Hij is naar hem vernoemd. Zijn opa en oma, die in Emmen woonden, kregen namelijk verkering op een dansavond in Cornelis. Niet lang voor het overlijden van opa Elling hebben Martin en Simone samen met beide grootouders op het terras bij Cornelis gezeten. Alsof zijn opa hem wou aangeven dat het hier wel goed verblijven is!
Martin denkt met veel waardering en respect terug aan zijn opa: “Hij was een lieve, rustige man met altijd een luisterend oor en hij was immer belangstellend.”

Praktijkhouder

Martin werkte in Maarssen als huisarts en heeft, toen ze wisten dat ze in Dalen gingen wonen, contact gezocht met de huisartsenpraktijk Dalen om te kijken welke mogelijkheden er voor hem zouden zijn om hier te gaan werken. Hij heeft eerst een tijdje waargenomen in de huisartsenpraktijk om te zien hoe het hier ging en of het klikte met het team. Toen al snel bleek dat het van beide kanten goed beviel, werd hij samen met dokter Evelyn van der Molen dus praktijkhouder.

Laagdrempelig

Martin vindt het belangrijk om als huisarts er voor iedereen te zijn. De stap naar de huisarts moet laagdrempelig zijn. De afgelopen tijd is het in de praktijk erg druk geweest door de corona-perikelen en hij hoopt dat de rust wat meer terugkeert.

Praktijk

Martin is zeer te spreken over de gang van zaken binnen de Daler huisartsenpraktijk. Het is goed dat er ondersteunende functies zijn gekomen en dat er een praktijkmanager is die veel werk uit handen neemt van de huisartsen. De samenwerking met de huisartsengroep in Coevorden is goed. Samen konden ze goed beleid ontwikkelen omtrent corona en de vaccinaties, ze overleggen samen met de zorgverzekeraars, kunnen indien nodig elkaar helpen bij het invallen en het is fijn dat de specialisten van het ziekenhuis in Hardenberg in Coevorden spreekuur kunnen houden.

Ontwikkelingen

Wat we mogen verwachten van Martin is dat er ontwikkelingen zullen komen op het gebied van de digitalisering. Martin is daar groot voorstander van en hij zal hierin het voortouw nemen. Te denken valt aan het ook kunnen maken van online-afspraken, mogelijk consultaties via email, videobellen en het aanpassen van de website.

Welkom

Martin en Simone wonen met veel plezier in Dalen. Ze verheugen zich op de zomeractiviteiten in het dorp en als de kinderen hun zwemdiploma hebben gehaald, mogen ze lid worden van de voetbalvereniging. Beiden benadrukken dat ze goed contact hebben met de buurtgenoten en de inwoners van Dalen voor zover ze die hebben ontmoet: “We zijn heel hartelijk welkom geheten in onze buurt en in Dalen en we voelen ons hier al echt thuis!”

Huisarts Martin Elling van de Maatschap Huisartsenpraktijk Dalen.