Hoe stemde jouw buurt voor de Provinciale Staten?

De 12 gemeenten in Drenthe hebben inmiddels de definitieve uitslag van de Provinciale Staten online gezet. Zij zijn verplicht om de processen-verbaal van de stembureaus openbaar te maken. Bekijk de uitslagen per stembureau hier.

Wat blijkt? De VVD heeft in de meeste stembureaus de meeste stemmen gekregen. Dat is opmerkelijk, aangezien de PvdA de grootste partij is geworden in Drenthe. De VVD werd echter ook al de grootste partij in de meerderheid van de gemeenten. De VVD kreeg in totaal in 103 stembureaus de meeste stemmen. In het oosten van Drenthe en tussen Coevorden en Hoogeveen is de VVD in geen enkel stembureau de grootste geworden. In vijf stembureaus werd de VVD samen met een andere partij de grootste partij.

De PvdA werd in 80 stembureaus de grootste partij. Opvallend is dat vooral in de steden (Assen, Emmen, Meppel en Roden) de partij veel steun kreeg. Ook in Beilen zijn een paar rode bolletjes op de kaart te zien. Daarnaast is de partij in stembureaus verspreid over noordoosten van Drenthe de grootste geworden. In de gemeente Hoogeveen is de PvdA in geen enkel stembureau de grootste geworden. In twee stembureaus werd de PvdA gedeeld eerste, met evenveel stemmen als de VVD (in Emmen en Roden).

Forum komt op in Hoogeveen

De grote winnaar van de verkiezingen, Forum voor Democratie, heeft in 67 stembureaus de meeste stemmen gekregen. De partij werd op gemeentelijk niveau alleen in Hoogeveen de grootste partij en dat is ook terug te zien op de kaart. In die gemeente deed de partij het vooral goed in Hoogeveen zelf, maar ook ten oosten van Hoogeveen. In het zuiden van de gemeente Hoogeveen moet Forum voor Democratie over het algemeen het CDA voor zich dulden, vaak met flink verschil. Verder scoorde Forum voor Democratie goed in de gemeente Emmen. Hier werd het de tweede partij, net achter de PvdA. Maar in de stad Emmen was de partij slechts in drie stembureaus de grootste. De meeste steun uit de gemeente Emmen komt vanuit Klazienaveen en Zwartemeer, waar het in elk stembureau de grootste werd. Ook in het Noordoosten kreeg FvD veel steun en er zijn een paar stembureaus in Meppel en Coevorden waar de partij ook de grootste werd. In een paar stembureaus waar de partij in het westen en noorden werd het eveneens de grootste.

Het CDA heeft in 37 stembureaus de meeste stemmen gekregen. Vooral in het zuiden en zuidoosten van Drenthe is de partij populair, maar het heeft ook de meeste steun gekregen in Nijeveen en op de kaart is ook een klein CDA-bolwerk te zien in Smilde, Bovensmilde en Veeningen. Daarnaast is er nog een stembureau in Diever waar de partij de meeste stemmen kreeg. Het enige stembureau in Noordoost-Drenthe waar het CDA de grootste werd, is gevestigd in Ees. Daar kreeg de partij evenveel stemmen als de VVD.

GroenLinks werd vooral in het noorden van de provincie de grootste. In totaal werd de partij in 16 stembureaus de grootste – de meerderheid daarvan in de gemeenten Assen, Noordenveld en Tynaarlo. Verder werd de partij enkel in Meppel nog in twee stembureaus de grootste.

De PVV kreeg in vijftien stembureaus de meeste stemmen. Vooral ten oosten van Emmen deed de PVV het goed. Zo was het in alle zes de stembureaus in Emmer-Compascuum de grootste. Ook ten zuiden van Emmen pakte de PVV de winst. Daarnaast is de PVV in drie stembureaus in de gemeente Coevorden de grootste geworden – waarvan eentje gedeeltelijk met Forum voor Democratie.

In 9 stembureaus kwam de ChristenUnie als grootste uit de bus. Vooral in Assen deed de partij het goed. Acht van de negen stembureaus waar de partij de grootste werd, waren in Assen. Het andere stembureau waar de ChristenUnie de meeste stemmen kreeg, was gevestigd in Zuidlaren.

SP en Sterk Lokaal

Het felrode bolletje van de SP is één keer te zien in de kaart. In stembureau De Veldkei in Assen behaalde de partij de meeste stemmen.

Ook Sterk Lokaal is in een stembureau de grootste geworden. Die partij pakte in het stembureau in RSG Stad en Esch in Diever samen met de VVD de meeste stemmen.

Bron: Coevorder Courant