Historicus Huib Minderhoud overleden

Woensdag 19 januari is Huib Minderhoud overleden. Hij genoot grote bekendheid door zijn historische kennis. Huib was hoofdonderwijzer aan de Mijndert van der Thijnenschool in Coevorden. Na zijn pensionering verhuisde hij met z’n vrouw Gerda naar Dalen.

Vijftig boeken

Hij heeft ongeveer vijftig boeken geschreven. Z’n eerste boek ging over Dalen. In 1976 schreef hij ‘Zevenhonderd jaar Dalen’. Later schreef hij veel historische boeken over o.a. Coevorden en Dalen. Hij had veel contact met historische vereniging Aold Daol’n. Huib schreef o.a. ‘Vijftig jaar BWB school’ en ‘De kerk van Dalen’. Voor foto’s raadpleegde hij regelmatig de archieven van Aold Daol’n.
In ‘Zondag in Dalen’ van Marieke Sanders – ten Holte verzorgde hij het gedeelte over drie generaties bestuurders. Ook schreef hij drie boeken met de titel ‘Mo(nu)mentjes’. Hierin staan foto’s van historische panden in de gemeente Coevorden, dus ook van panden in Dalen, Wachtum, Dalerveen en Stieltjeskanaal. Dit is een greep uit zijn omvangrijke oeuvre.

Gids en verteller

Voor Aold Daol’n verzorgde hij verschillende avonden over uiteenlopende historische gebeurtenissen. Ook werden er wandelingen georganiseerd, waarbij Huib als gids fungeerde. Op boeiende en humoristische wijze vertelde hij al wandelend anekdotes en verhalen over de geschiedenis van Dalen en Wachtum.