Het zal je maar gebeuren…

Wat betekent het, als je van het een op andere moment niet-aangeboren hersenletsel hebt? Stephanie Langejans en Sabine Blaauwgeers, twee relatief jonge Dalenaren vertellen hoe hun leven onverwacht een andere wending kreeg.

Plotseling verandert alles…

Stephanie stootte 8 jaar geleden haar hoofd bij het opmaken van het bed. “Ik zag opeens niet scherp meer maar dacht: Dat gaat wel over.” Vaak is er op het eerste gezicht niet zoveel merkbaar. Degene die iets dergelijks meegemaakt heeft bezoekt een arts na zo’n gebeurtenis. Vaak wordt het benoemd als een hersenschudding of wat ongemak, wat na het nemen van rust weer opgelost zal zijn. Toch blijven veel mensen klachten houden die levens- veranderend zijn.

Ook Sabine, die vier jaar geleden tijdens het wielrennen ten val kwam, was en is vastbesloten en positief er het beste van te maken. Sportief als ze is, werkt ze optimaal mee met elke aangeboden therapie om te herstellen. Sabine: “Dan ga je ervoor en je maakt je keuzes om weer op te bouwen. Je wilt graag leven net als voor de val, maar steeds is er weer die klap dat het toch niet kan.” Dit herkent Stephanie net zo. “Je kunt niet anders dan je leven aanpassen.” Dit vraagt veel van jezelf maar ook van je naasten. “Het levert ook veel op, onze verbinding is heel sterk geworden.”

Elke dag afwachten hoe je energiepeil is.…

Zowel Sabine als Stephanie zijn 100% afgekeurd voor het werk dat ze deden. “Dat is heel confronterend.” Je wilt immers wel graag. En wat kan dan wel? Stephanie houdt altijd rekening met haar jonge kinderen. “De kinderen houden soms ongevraagd ook rekening met mij, dat zou niet zo moeten zijn. De kinderen hebben altijd door hoe het met me gaat.”

Sabine haalt naast haar gezin op dit moment haar energie uit het sporttraject dat ze voor de basisschoolkinderen organiseert en de plannen voor een eventuele omni-baan op het Grootveld. Dit lukt gelukkig, samen met de mensen die ook meewerken, de mensen van het Grootveldoverleg en de leden van de Stichting Omni-baan. “Het is mijn uitdaging duidelijk te communiceren wanneer iets niet lukt. Dat is soms nog wel een lastige. ”

Veel voorkomende klachten

Het opeens moeten kunnen omgaan met enorme vermoeidheid, prikkelgevoeligheid op gebied van licht en geluid, oogproblemen, concentratieproblemen en vaak een gegeneraliseerde angststoornis zijn veel voorkomende klachten. Op zich een logische reactie van het brein. Het brein is flexibel en legt nieuwe wegen aan om te kunnen functioneren als een bepaald deel om wat voor reden dan ook (tijdelijk) uitvalt. Dit kun je zien als een omweg in het brein. En zo kunnen bepaalde hersendelen veel actiever worden, wat veel energie kost, maar die ook  reacties geven die overdreven sterk zijn. Bijvoorbeeld het deel wat vlucht inzet bij gevaar. Als dit deel constant aan staat pak je veel prikkels op. Sta je steeds aan en voelt het alsof je in angst leeft. (angststoornis)

Zijn er nog kansen op verbetering?

Zowel Stephanie als Sabine blijven positief. Stephanie: “Ik ben uitbehandeld in Nederland.” Via het UWV kreeg Stephanie de tip om zich te verdiepen in het behandelplan wat in Utah in Amerika toegepast wordt met goed resultaat.

“Heel mooi,” dacht Stephanie, “maar hoe krijg ik die kosten bij elkaar?” Niet via de verzekering. Door de Utah-tip kwam Stephanie in contact met Sabine. Ze kenden elkaar van gezicht maar het verhaal achter het gezicht kenden ze beiden niet.

Sabine is afgelopen jaar naar Utah geweest. Voor een behandeling die gericht is op het herstellen of verbeteren van de oude hersenfuncties. Sabine vertelt dat ze daar met een Functionele MRI gekeken hebben welke omleidingen haar hersenen hebben gemaakt. Zo kunnen ze goed zien welke delen niet meer functioneren. “Met oefeningen kunnen de hersendelen die ‘uit’ staan wel weer gestimuleerd worden.” Sabine vertelt over haar oefeningen die ze dagelijks doet. “Het is een weg, maar vooruitgang is er zeker!” “Is Utah waardevol geweest voor jou?” “Zeker! Dit is het missende stuk in Nederland!”

Sabine in Utah

Crowdfunding

Stephanie heeft inmiddels contact gehad met het centrum in Utah en ze geven aan dat ze haar kunnen behandelen. Daarnaast zijn de positieve reacties van Sabine, een uitzending van ‘Dokters van morgen’ en het programma van Eva Jinek stimulansen om een plan op te zetten om dit te realiseren. Crowdfunding biedt die mogelijkheid. “Ik ben niet iemand die de hand graag ophoudt. Ik moest dus wel even ergens doorheen, maar dit is een kans op verbetering. En het is hartverwarmend te merken hoeveel mensen toch willen helpen!”

Wilt u Stephanie en haar gezin ondersteunen in haar volgende stap? Volg dan de volgende link voor meer informatie over wat je als dorpsgenoot kunt bijdragen.  Ik zeg: Doen!

Stephanie