Een nieuw virus verspreidt zich over de aarde. Het Corona-virus. Al heel snel had iedereen er over gehoord en namen we waar wat er in China gebeurde. “Ver van ons bed”, dachten velen. Niks bleek minder waar. Opeens kwamen er Europese landen bij. Italië en daarop toch ook Nederland.
En hoe ‘gek’ is het dan dat de 9e en 10e besmetting op zondag 1 maart in Dalen zijn. Dan komt het opeens dichtbij!
Hoe is dat voor deze twee mensen?
Plotseling verandert alles…
“Het ene moment sta je als echte Brabander met je familie carnaval te vieren in Tilburg. Een paar dagen later, als je nietsvermoedend voor een andere klacht naar de huisarts gaat, blijk je koorts te hebben.” Dit gebeurden Rob en zijn vrouw Monic. “Eerst legden we geen link met het virus maar toen we een dag later met z’n tweeën met koorts op de bank lagen en bekend werd dat er in Tilburg besmetting was, hebben we dat voorgelegd bij de huisarts.”
“Een bijzondere ervaring,” zo vertellen zij samen. Dan blijkt dat Rob het virus heeft en wordt Monic ook getest. “De GGD is die zondag bij ons in huis om te spreken over het Coronavirus en op de tv zien we tegelijkertijd de persconferentie waarin het bericht bekend gemaakt wordt.” “Meteen daarop leek het of er een bom afging, onze telefoons stonden niet meer stil. Allemaal mensen die ons meteen verbinden aan deze mededeling in de persconferentie.”
“Toch fijn hoe integer anderen met onze gegevens omgingen”
“Opeens is je anonimiteit of privacy weg. Langs veel verschillende wegen probeerden journalisten van krant en tv, een ingang te vinden om in contact te komen.” “Gelukkig hebben we mensen om ons heen die ons beschermd hebben door geen gegevens prijs te geven. De GGD maar zeker ook de huisarts heeft een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen en adviseren in dit proces, daar zijn we heel blij mee.”
Ja, want laat het duidelijk zijn; Je bent ziek. Corona is geen lichte griep. De intensiteit van ziek zijn is wel heel verschillend maar over het algemeen ben je er echt flink ziek van. En daarnaast moet je dan ook nog nadenken over je privacy, ben je in quarantaine en is hygiëne en de manier van contact hebben, belangrijk op een ongekende manier.
“Hulp heeft ons veel gebracht”
“We hebben een hond en deze wilden we onderbrengen in een pension omdat we zelf niet meer naar buiten mochten.” Toch hoefde dat gelukkig niet. Buurtbewoners, vrienden en bekenden boden aan om de hond te komen uitlaten. “De riem ligt buiten op de tafel met een flesje desinfecteer erbij. Vooraf stuurden ze een app-je om te laten weten dat ze kwamen. De hond stond dan achter het huis te wachten.”
“Ook waren er mensen die aanboden om te koken of een pannetje soep klaar gezet hadden voor de deur.” “Eerst denk je dat dat niet nodig is maar je bent wel echt ziek en er gebeurt zoveel dat we merkten hoe prettig dat was.”
“Het doet ook echt goed! Het contact, via een app-je, kaartjes en zelfs bloemen of iets lekkers. Ook van mensen die we niet heel goed kennen.”

Quarantaine
In quarantaine zijn heeft impact. “Gelukkig waren wij met ons tweeën.” Daarnaast vertellen Rob en Monic beiden hoe fijn het dan is dat je af en toe toch een bekende ziet en er even contact is met iemand van buiten. “Opeens is dat heel waardevol.” “Even via het kleine raampje bij de keuken met elkaar praten of een bekende zien die de hond meeneemt.”
Gevolgen van Corona
Zowel positief als negatief is er veel te benoemen. Wat betreft de positieve kant: gelukkig zijn Rob en Monic bijna beter. “Eerst is het belangrijk dat we onze conditie weer opbouwen. Omdat de longen het heel zwaar hebben gehad kunnen we merken dat onze conditie niet goed meer is en het zal wel een tijdje duren voordat dat weer op peil is.”
Positief op vriendschaps- of dorpsniveau is ook het klaar staan voor elkaar en saamhorigheid. En wat zal er eventueel landelijk gebeuren nu het duidelijk is hoeveel mensen thuis kunnen werken? Dat kinderen toch ook aan thuisonderwijs kunnen doen en elkaar op dit moment, meer dan anders, buiten opzoeken omdat ook de sportverenigingen gesloten zijn? En dan wereldwijd ook nog het noemen van: Minder files, schonere lucht, helder water, enz.
Angst voor het virus
Veel mensen staan klaar voor een ander, anderen maken zich zorgen en ook een aantal mensen is echt bang en vindt het lastig het hoofd helder te houden. Hoe ga je daarmee om?
Ga eventueel in gesprek met mensen die je vertrouwt of neem contact op met mensen die je vragen kunnen beantwoorden om bezorgdheid of angst weg te nemen. Het hebben van angst kost veel energie en dat kan invloed hebben op weerbaarheid. Zorg dus goed voor jezelf. Informatie vindt je ook via deze link.
Tot slot
“Heel fijn zal het zijn wanneer de kinderen straks weer thuis kunnen komen!” en “Wij zullen straks als we fit genoeg zijn, ook klaar staan om eventueel anderen te helpen” zegt Monic, “We weten nu extra goed, hoe waardevol dat is.”
Natuurlijk wensen we zowel Rob als Monic nog steeds sterkte en beterschap toe, om weer helemaal op kracht te komen en goed te genezen!