“Het was een geweldig, fantastisch mooi volksfeest!” Een terugblik met Henk Wilting

Nu het ‘stof’ van alle festiviteiten rond het School- en Volksfeest wat is neergedaald, spraken wij met de voorzitter van de organiserende Stichting Volksvermaken en Oranjecomité Dalen, Henk Wilting.

Bijgeslapen

“Ik heb eindelijk een paar nachten kunnen bijslapen, maar we kunnen terugkijken op een echt geweldig, fantastisch en mooi volksfeest!”, blikt Henk terug. Hij praat in meervoud, want hij deed dit natuurlijk niet alleen. Het is iets waar wel 500 tot 600 vrijwilligers aan hebben meegewerkt, samen met de commissie School- en Volksfeest die ook weer uit zo’n 30 personen bestaat.
We hebben bijna 2,5 uur bij elkaar gezeten, Henk had veel te vertellen, over de organisatie, de samenwerking, het resultaat en de verwachtingen en ook over enkele meer gedetailleerde activiteiten waarmee de fijne samenwerking en verbinding binnen ons dorp goed geïllustreerd kunnen worden.

Hoe zet je zoiets op? “Het is voor mij de 5e keer dat ik het project School- en Volksfeest mag voorzitten. De eerste keer was in 1989. In principe vindt dit feest elke 8 jaar plaats, alleen tijdens de coronapandemie werd het een keer overgeslagen. De keer hiervoor is dus 10 jaar geleden.”.

Een rijke en lange ervaring met zo’n groot feest

“Als commissie School- en Volksfeest kwamen we, om te beginnen (door ontwikkelingen met Weijdepop) pas in juni ’23 voor het eerst bij elkaar om eens te ‘brainstormen’ over de komende editie en over eventuele thema’s. Dit gebeurde in nauwe samenspraak met de BWB-school, de ouderraad en de buurten van Dalen.”
Bij eerdere edities was al ervaring opgedaan met verschillende commissies, waaronder een commissie ‘kinderactiviteiten’. Daaruit kwam spontaan het thema ‘Dalen gaat op avontuur’ bovendrijven. Dat bood zoveel mogelijkheden, dat we hier eigenlijk al vrij snel voor hebben gekozen”.

Toen werden de verschillende commissies ‘gevuld’ met deelnemers die we hebben gevonden via contacten, met rondvragen en ook via advertenties op o.a. deze website. “Doordat er deze keer een langere periode overheen gegaan was, hadden we aan het begin wat startproblemen, maar het is uiteindelijk heel goed gelukt.”.

Samenwerking en verdeling van activiteiten

Zo’n groot project vraagt om een enorme inzet van veel mensen. Er zijn enkele commissies die zich vooral ‘achter de schermen’ bezighouden met de randvoorwaarden om het project mogelijk te kunnen maken en soepel te laten verlopen. Zo hadden we een commissie ‘algemeen’, die binnen het totale overzicht de ‘losse’ deelprojecten stroomlijnde en de contacten met bijvoorbeeld Weijdepop, de gemeente, de politie en de EHBO onderhield.

Er is natuurlijk ook geld nodig. De financiële commissie zorgde voor het contact met sponsoren, maar ook voor het verzamelen van bijdragen van individuele dorpsgenoten. “Mooi om te vertellen is, dat we met de collecte in het dorp onze begroting ruim overschreden hebben. Dat was fantastisch en indrukwekkend om te ervaren hoe dit feest dus leeft binnen ons dorp.”.
“De commissie ‘infra’ zorgde ervoor dat alle afzettingen op tijd werden georganiseerd, neergezet op de juiste plek en weer werden opgeruimd’. Op het feestterrein zorgden zij ook voor de dranghekken. Ook heeft deze commissie gezorgd dat er tijdens de kinderfeesten en de optocht verkeersregelaars konden worden ingezet om het verkeer netjes om te leiden.”. De rijplaten (het had de dagen tevoren veel geregend, het was dus drassig) en de opbouw van de tenten op het terrein kwamen voor rekening van Weijdepop.

En dan natuurlijk de commissies voor de optocht, de tuinen en straten, sport & spel, lichtroute en kinderactiviteiten. Over wat deze groepen allemaal voor elkaar hebben gebracht, is al veel geschreven en in foto’s vastgelegd.

Warme ontroering

Op de vraag wat Henk dit jaar het meest is opgevallen en bij zal blijven, schiet hij even vol. “Dat was de indrukwekkende samenwerking bij de wagens van de kinderen.”. Hij legt uit: “het was de bedoeling dat elke groep op school zijn eigen wagen zou maken. En dat kan natuurlijk niet zonder de ouders. Van hen wordt een enorme inzet gevraagd, want die wagens moeten bedacht, getimmerd en verfraaid worden én de ouders moeten erbij blijven voor het toezicht op alles wat er verder met die wagen gebeurt. Ook tijdens de optocht want de wagens moesten worden bemenst met hun kind(eren) er op. Toen wij op een avond met de ouders hierover aan tafel zaten gingen de ouders per groep uiteen en zonder uitzondering kwamen ze al snel weer terug met de bevestiging dat zij voor ‘hun’ groep een wagen zouden maken. Dat ontroert me nog steeds. Zo heeft de school gezorgd voor 13 wagens; voor elke groep eentje! Waar vind je dat nog in deze tijd?”.  

Oude gewoonten en nieuwe ideeën zoals de ‘Outdoor Escape’

Wat heb je van deze ervaring geleerd? Henk glimlacht even kort om zichzelf: “Het gevaar bestaat dat je al snel wilt teren op oude ervaringen en ingesleten gewoonten, en dan de neiging hebt om nieuwe ideeën moeilijk toe te laten. Maar gelukkig kwam er vanuit de creatieve geest van Annette Baarda het plan om een ‘outdoor Escaperoom’ op te zetten. Dat was iets geheel nieuws. Dus hebben we eerst een paar keer gekeken bij vergelijkbare initiatieven in Dwingeloo en Zwolle. Samen hebben we hier toen iets moois van gemaakt. Voor een tientje kan je een tasje bestellen met benodigde startspullen en een krant ‘De Daoler Post’. Op die krant staat een QR-code die je met je telefoon kunt openen en via de instructies die je krijgt kun je de opdrachten uitvoeren en de bijbehorende codes ontvangen voor de volgende opdracht.

Meedoen met de Outdoor Escaperoom kan trouwens nog steeds!
Kijk daarvoor op de website van het School- en Volksfeest.

Tot slot

Henk wil graag nog twee dingen kwijt.
Op de eerste plaats “Hulde aan de fotografen van SamenDalen! Zij hebben er gezamenlijk niet alleen voor gezorgd dat er een prachtig archief van deze mooie dagen kan worden aangelegd. De fotoreportages maken het voor de deelnemers aan bijvoorbeeld de optocht ook mogelijk om het geheel nog eens te bekijken. Juist door de actieve deelname aan de ene activiteit kon je de andere niet bewonderen!”.

Op de tweede plaats, gevraagd naar een woord aan alle bewonderaars en deelnemers, wil Henk graag aandacht voor het belang van verenigingen. “Dalen is een heel gemoedelijk dorp, je kunt je er al snel thuis gaan voelen als je deelneemt aan het verenigingsleven en zo’n 8-jaarlijks dorpsfeest biedt daarvoor een uitstekende gelegenheid”. Hij vult aan “door het samen doen aan te moedigen, wordt het Samen-Dalengevoel verder aangekweekt”.