Help mee tegen Corona en gebruik de CoronaMelder-app

In Drenthe, Overijssel  en een deel van Gelderland wordt vanaf vandaag de nieuwe CoronaMelder-app getest. Vanaf 1 september wordt de app in heel Nederland gebruikt. Via de app krijg je een bericht als je te lang in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Je kunt je dan laten testen op Corona bij de GGD.

Oproep aan alle Dalenaren: doe mee!

Hierbij een oproep aan alle Dalenaren: doe mee, en help een handje om Corona onder de knie te krijgen de komende maanden.

Iedereen kan de CoronaMelder-app gratis downloaden op zijn telefoon via de App store of Google Play.

Heb je vragen over de app of weet je niet goed hoe je een app op je telefoon moet zetten, dan kun je vanaf woensdag 19 augustus terecht bij de bibliotheken in Coevorden of Sleen tijdens de openingsuren.

Bekijk ook de uitzending van RTV-Drenthe of het Youtube-filmpje over de CoronaMelder.
Alle informatie over de CoronaMelder is te vinden op een speciale CoronaMelder-pagina van de overheid.

Je kunt ook gratis bellen naar 0800-1280 voor informatie:

Wat gebeurt er als ik de app gebruik?

In Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland kunnen gebruikers vanaf vandaag bij de lokale GGD aankloppen als de app ze waarschuwt dat zij mogelijk met het coronavirus besmet zijn geraakt.

In de komende twee weken wordt de app in deze drie provincies getest. Dit betekent dat een GGD-medewerker samen met een besmette persoon die CoronaMelder gebruikt waarschuwingen kan versturen naar andere appgebruikers die in de buurt van deze persoon zijn geweest.

Mensen die zo’n waarschuwing ontvangen, kunnen zich vervolgens bij de GGD laten testen. Dat kan ook als zij geen klachten hebben. In andere delen van Nederland, met uitzondering van Schiphol, kun je je formeel alleen laten testen als je (milde) klachten ervaart.

Lees meer in deze link over hoe het gaat als je de app gebruikt.

Hoe werkt de app?

De app werkt met behulp van Bluetooth op de je telefoon. Er is veel aandacht voor de veiligheid en je privacy.

De CoronaMelder kan niet de precieze afstand meten tot andere mensen die de app gebruiken. Maar kan wel inschatten of je dichtbij bent of niet. De app gebruikt daarvoor een bepaalde vorm van bluetooth, Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth). Hoe sterker het signaal, hoe dichterbij je bent.

Ook kan de app meten of je iemand vluchtig passeert, bijvoorbeeld als je iemand voorbij fietst. Dan is er geen risico. Of wanneer je langer in contact bent met een besmet persoon. Dan loop je juist wel risico.

Privacy

Belangrijk om te weten is verder dat je privacy goed beschermd wordt.
De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van jou. De app weet dus niet wie je bent en ook niet waar je bent.

Ook als je het coronavirus krijgt en je dit via de app meldt, is dit niet aan jouw naam of contactgegevens te koppelen. Bovendien gebruik je de app geheel vrijwillig.

De app wordt voortdurend getest. Deskundigen binnen en buiten de overheid helpen mee om de app te bouwen en te verbeteren.

Meer informatie over de techniek van de app vind je in deze link.