Hej’t al had? De verse Boer’n patat?

Die van jonge Dalenaar Floris Mazenier (21, links op de foto) en compagnon Gerjan Zwaan (21, rechts) uit Zwinderen?
Vlak na de zomer van 2023 zijn deze twee jonge ondernemers namelijk gestart met het zelf poten, rooien en verwerken van kwaliteitsaardappelen tot verse patat voor de horeca en evenementenbranche. En deze Boer’n patat kun je bijvoorbeeld in Grandcafé Hesseln in Oosterhesselen én in ‘onze eigen’ snackbar D’Aolle Bakkerij krijgen.

Aardappelen geen onbekende kost

Na zijn opleiding is de Dalense Floris gaan werken bij akkerbouwer Zwaan in Zwinderen. Gerjan en zijn vader en oom hebben al jaren een akkerbouwbedrijf en telen diverse soorten aardappelen. Pootaardappelen, zetmeelaardappelen en consumptieaardappelen voor onder andere de grote patatindustrie.

Geen onbekende kost dus en toch wilden ze meer met hun aardappelen doen. Het liefst zelf iets ondernemen. Een vers, duurzaam en kwalitatief goed product. Eigen patat.

Hoe het begon

Het begon met het uitvinden of ze van hun eigen aardappelen lekkere, verse patat konden maken. Dus zonder toevoegingen, E-nummers en dat soort dingen.
Er werd een handsnijder aangeschaft en zo rolde de eerste vers gesneden patat eruit. Toen werd het experimenteren met het voorbakken en het afbakken tot lekkere patat.

Ondertussen onderzochten zij waar vergelijkbare bedrijven zaten. Niet de grote industrie, maar de eventuele concurrenten. En of er een afzetmarkt zou zijn in Drenthe. Floris en Gerjan hadden het idee dat zij een mooi duurzaam kwaliteitsproduct konden leveren en dus werd de knoop doorgehakt en gingen zij na de zomer van 2023 voor een professionelere aanpak.

Eigen patatfabriek

Als akkerbouwers waren Floris en Gerjan bezig met het proces van het poten tot het rooien van aardappelen. Iedereen weet hoe akkerland eruitziet en dus ook dat je dan toch ergens een zandvrije plek moet hebben voor het verwerken van je eigen aardappelen tot patat.

Dit werd verwezenlijkt in een schuur op eigen terrein en meteen goed aangepakt. Er kwamen wanden in, er werd een gietvloer gestort en er werd een machine aangeschaft om de hal tot een hygiënische productieruimte met verwerkingslijn te maken: hun eigen patatfabriek.

Eigen Boer’n patat was een feit

De jonge ondernemers hadden een aardig product wat de markt op kon en waar begin je dan? Floris kende Irma van snackbar D’aolle bakkerij en dus ging hij met de eerste verse, vacuümverpakte Boer’n patat naar Irma toe.

Natuurlijk was Irma bereid te bakken en te testen. En zo werd zij de keurmeester van de jongens. Iets dikker, want anders koelen ze net iets te snel af voordat de klant ze thuis opeet. Het voorbakken is het beste op 140 graden en dan zo’n 4 minuten. Goede kwaliteit frituurolie is ook een voordeel voor lekkere, knapperige patat. Irma liet haar klanten, naast de hun bekende patat, ook de Boer’n patat proeven en de reacties waren heel positief. Zo is D’Aolle Bakkerij de eerste, lokale horecazaak waar de verse Boer’n patat van de Zwaanshoeve vast in het assortiment zit.

Boer’n patat van de Zwaanshoeve

Waarom geen Boer’n friet eigenlijk? Friet zeggen ze in het zuiden van het land en in het noorden is het eigenlijk altijd patat, geven Floris en Gerjan aan. En Drenthe is toch de regio waar zij voet aan de grond willen krijgen met hun Boer’n patat.

Als merknaam is gekozen voor Zwaanshoeve. Vernoemd naar het akkerbouwbedrijf van de familie Zwaan en ook omdat de naam verder algemeen bekend is, want wie weet wat de toekomst brengt. Maar eerst bekender worden bij de horecabedrijven en de evenementenbranche. D’Aolle Bakkerij is er daar dus al één van en op 8 juni 2024 zal er in Emmen op het HELLO Festival ook Boer’n patat van de Zwaanshoeve te verkrijgen zijn.

Mediabekendheid

Floris en Gerjan zijn ondertussen al een aantal keren in het nieuws geweest. Zo besteedde het Dagblad van het Noorden al een artikel aan ze over het ‘pionieren met eigen boerenpatat’. Dit resulteerde in telefoontjes van boerderijwinkels en dus is hun Boer’n patat nu ook te verkrijgen voor particulieren om zelf af te bakken bij 15 boerderijwinkels gelegen tussen Stadskanaal en Diffelen. Daarnaast is er ook een leuk artikel te vinden op Akkerwijzer, een akkerbouw-nieuwswebsite: Verse boerenpatat van Gerjan en Floris uit Zwinderen

Taken verdelen

Gerjan is gestart met de studie Bedrijfskunde en Agrifood bussiness. Deze studie gaat verder dan de kennis van het planten tot het oogsten waar beide jongemannen al in afgestudeerd zijn. Waar Floris zich nu bezighoudt met de productie, verpakking en bezorging, gaat hij ook de boer op met hun Boer’n patat om de lokale horeca er bekend mee te maken.

Gerjan heeft het logo ontwikkeld en een vlag, en doet nu de mails, de facturatie en de social media. Zwaanshoeve is te vinden op Facebook en Instagram en via hun eigen website www.zwaanshoeve.nl

Zwaanshoeve over 10 jaar?

“Dan maken wij nog altijd verse patat van goede kwaliteit en leveren wij aan de restaurants in de hele regio. Die horeca is dan ondertussen ingespeeld op de kleine aanpassing in hun bedrijfsvoering vanwege het voorbakken. Want dat hoort bij een dergelijk vers product en lijkt nu nog wel eens een licht obstakel te zijn. Behalve voor Irma van D’Aolle Bakkerij dan!”

“De naam Zwaanshoeve past ook bij andere producten. Áls die ooit geproduceerd gaan worden. Dit zullen dan ook vast en zeker producten van aardappelen zijn. Zoiets als krieltjes, partjes of schijfjes. Wij hebben een kwalitatief goed, vers en duurzaam product waar wij zelf in geloven en hebben ook al genoeg ideeën voor de toekomst, dus we gaan ervoor.”

Foto’s Eigen foto’s en Linette Martens