Harma en Henk-Jan gaan een beetje weg

Op 2 oktober a.s. zullen Harma en Henk-Jan Ebes hun restaurant ’t Oelnbret overdragen. Op zondagmiddag 1 oktober is iedereen welkom om gedag te zeggen en kennis te maken met hun opvolgers. We gaan in gesprek met hen hoe het zo gekomen is en wat ze gaan doen.

Drouwenerzand

Harma is geboren in Drouwen, haar lotsbestemming was de horeca, want haar ouders bestierden het Drouwenerzand. Ze heeft de opleiding Hotelschool gedaan en heeft o.a. gewerkt in Drouwenerzand, hotel Braams in Gieten, hotel Bieze in Borger, in Rolde en weer in Drouwenerzand, en ze is intercedent geweest.

Henk-Jan is geboren in Stadskanaal en nadat hij zijn militaire dienstplicht in Duitsland had vervuld, kwam hij te werken in de bediening in Drouwenerzand. Na negen jaar is hij een koksopleiding gaan volgen en kwam te werken in o.a. Diever, Exloo, later in Emmen bij Ten Cate en na de overname door enkele investeerders uit de regio kreeg hij de leiding over drie keukens van deze organisatie in Emmen bij Ten Cate, bij De Klencke in Oosterhesselen en in Emmen bij de voetbalclub FC Emmen.

Albert Eising

Dat werd best druk en toen Harma en Henk-Jan eens in Dalen bij ’t Oelnbret van Albert Eising waren en ze in gesprek raakten, bleken ze veel gespreksstof te hebben en zowel Harma als Albert een bakker in de familie te hebben. Albert vroeg of ze niet geïnteresseerd waren om ’t Oelnbret over te nemen. Daar hadden ze nog nooit over nagedacht en toen enkele weken later Albert belde hoe het ermee stond, zijn ze nader gaan praten over de mogelijkheden.

Verhuizen

“Dat vonden wij heel spannend. Na lang overdenken, berekeningen en plannen maken hakten we de knoop door en stortten we ons op ons eigen bedrijf.” Ze verhuisden van Borger naar Dalen en dat was best spannend voor hun dochter Mariël en zoon Thomas. Gelukkig konden ze zich na een tijdje goed aanpassen. De eerste vijf jaren hebben ze in een chalet in de tuin van ’t Oelnbret gewoond totdat ze een huis aan de Oude Dalerveensestraat kochten, grenzend aan de tuin van ’t Oelnbret.

Start

Op 1 december 2003 begonnen ze, eerst nog wel met de welkome hulp van Albert Eising, die in de bediening bleef helpen totdat hij in de zomer van 2004 onverwacht overleed. Harma en Henk-Jan werkten enthousiast in hun restaurant en hebben langzamerhand het restaurant ontwikkeld tot een, volgens veel gasten, hoog aangeschreven bedrijf dat veel complimenten krijgt, zowel wat betreft de ambiance met het mooi verbouwde restaurant en de schitterende tuin als het uitstekende eten.

Kwaliteit

“We werken alleen met vers voedsel, ambachtelijk bereid, en zorgen ervoor dat de kwaliteit hoog is.” Ze hebben hard gewerkt om hun restaurant culinair op de kaart te zetten in onze omgeving, al vinden ze het wel lastig om dat zelf te zeggen, maar heel veel gasten spreken hun waardering uit over zowel het lekkere eten als de mooie entourage en het deskundige en prettige personeel.
Ze waren niet van plan om te stoppen, maar: “Toen in dit voorjaar twee personeelsleden, Justin Jacobs en Ruben van der Weide, bij ons kwamen met de vraag of zij misschien ’t Oelnbret mochten overnemen, werden wij aan het denken gezet.”

Plezier

Ze hebben het nog steeds erg naar hun zin in het restaurant, vinden het erg leuk om gasten te ontvangen, iedere dag is anders met nieuwe gasten die ze graag een fijne avond bezorgen, er zijn veel feesten, bruiloften, partijen en bijzondere bijeenkomsten die ze met veel plezier organiseren, maar aan de andere kant worden ze ook wat ouder. Henk-Jan: “Ik krijg de zestig jaar in het zicht!” Ze zouden het ook wel eens wat rustiger aan willen doen en in de horeca weet je nooit wat de ontwikkelingen zullen zijn en of je over enkele jaren je bedrijf nog kunt verkopen. Dus besloten ze dat ze positief tegenover een overname stonden.

Justin en Ruben zijn hard aan het werk gegaan met het maken van een goed bedrijfsplan en ze overlegden met banken of dit allemaal wel kon. Nog maar enkele weken geleden kwam het groene licht voor de overname en dus zijn Harma en Henk-Jan met ingang van 2 oktober a.s. geen eigenaar meer van ’t Oelnbret.

Niet weg

Ze gaan niet weg. Henk-Jan blijft voorlopig twee dagen in de week als kok werkzaam en Harma zegt: “Ik blijf aanwezig om adviezen te geven en de nieuwe eigenaars te begeleiden.” Ze denken dat hun nieuwe rol van werknemer in plaats van werkgever hun wel goed zal afgaan. Hun leven zal wat rustiger worden, ze zullen niet meer pas rond half elf ’s avonds naar huis gaan, ze zullen leren welke hobby’s ze naast het werken kunnen ontwikkelen, want, zo zegt Harma: “Dat kwam er nooit van, we zijn altijd met ’t Oelnbret bezig”, en ze krijgen meer tijd om bij hun kinderen langs te gaan.
Hun dochter Mariël woont met kleindochter Riley (net 3 jaar geworden) in Leeuwarden en hun zoon Thomas werkt en woont in Den Haag.

Corona

De corona-periode is lastig geweest voor het restaurant. Een tijd zijn ze gesloten geweest, ze hebben veel onderhoud gepleegd aan het gebouw en toen ze weer open mochten, ontstonden er toch wat problemen om voldoende personeel te vinden.
Datzelfde hebben veel meer restaurants en gelukkig lijkt daar nu langzamerhand een kentering in te komen. Ze werken graag met goed geschoold personeel en prijzen zich gelukkig dat ze daar nu over beschikken. Het is ook fijn dat ze dat nu kunnen overdragen aan hun opvolgers.

Ontwikkelingen

In de bijna twintig jaren dat ze in ’t Oelnbret hebben gewerkt, hebben ze best veel ontwikkelingen in gang gezet. Ze hebben de boerderij grondig aangepakt en vernieuwd, de menukaart is verder ontwikkeld, er wordt ambachtelijk eten bereid en ze hebben een grote schare vaste klanten. Er wordt vaker gevraagd om vegetarisch eten en er wordt veel meer goede wijn gedronken in plaats van bier.
Harma: “We hebben er altijd veel plezier aan gehad (en hebben dat nog steeds!) als we complimenten kregen van de gasten en dat vinden we nog steeds het mooiste: mensen een fijne middag of avond bezorgen.”

Samenwerking

De samenwerking met de andere ondernemers in Dalen is prima en ook met de andere horeca-bedrijven werken ze goed samen. O.a. kopen ze samen in, organiseren ze gezamenlijk bijzondere activiteiten en feesten in het centrum zoals onlangs het Vrijmibo-feest. Dat regelen ze samen met de andere horeca-ondernemers.
Die samenwerking is ook wel tekenend voor Dalen, vinden ze, want de kracht van Dalen is samenwerken. Mensen gunnen elkaar wat en dat is heel plezierig.

Dank

Harma en Henk-Jan willen alle mensen hartelijk bedanken voor de samenwerking, voor de fijne sfeer in Dalen, voor alle bezoeken, ze bedanken ook de vele trouwe gasten die ze steeds weer mochten ontvangen en spreken nogmaals graag uit dat ze de waardering voor hun werk heel erg prettig hebben gevonden.
“We hopen dat alle mensen zullen blijven komen ook nu wij een stapje terug doen en wensen onze opvolgers Justin en Ruben heel veel plezier in ’t Oelnbret.”

Op zondag 1 oktober a.s. is iedereen welkom tussen 14.00 en 18.00 uur om afscheid te nemen van Harma en Henk-Jan en kennis te maken met Justin en Ruben.