Handen uit de mouwen voor veilig sportpark in Dalen

Foto Folkert Sinnema © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Bron tekst en foto’s: RTV Drenthe

Bijna vijf jaar lang moesten inwoners van Dalen aan het plan trekken, maar dit jaar lijkt er eindelijk wat te gebeuren aan de onoverzichtelijke verkeerssituatie bij sportpark ’t Grootveld, net buiten het dorp. “We hebben nu de gemeente mee én er is honderd procent draagvlak bij alle gebruikers van het sportpark. Dus de komende tijd gaan de handen uit de mouwen.”

Dat zegt Folkert Sinnema, die zich namens een werkgroep verkeersveiligheid binnen Dorpsbelangen Dalen sinds 2019 druk maakt over de toegang tot het sportpark aan de Dalerveensestraat. In dat jaar kwam de verkeerssituatie met stip binnen op een prioriteitenlijst, tijdens een schouw van inwoners en verkeersdeskundigen door het dorp. “De onveilige situatie was bekend en we spraken af dat hier wat aan zou gebeuren. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.”

‘Automobilisten, fietsers en voetgangers kruisen elkaar’

Wat is er aan de hand bij het sportpark? “Het probleem zit ‘m erin dat we op het terrein voor het park te maken hebben met veel verschillende verkeersstromen door elkaar”, legt Sinnema uit. “Automobilisten, fietsers en voetgangers kruisen elkaar bijna tot aan de ingang van het park. Op drukke dagen is het een mierennest en moet iedereen heel goed opletten.”

De afgelopen jaren is het op en rond het sportpark steeds drukker geworden. “De locatie wordt intensief gebruikt voor onder meer voetbal, volleybal, tennis, padel, badminton en judo. En dan is er ook nog een loopgroep, een gymnastiekvereniging en een ijsvereniging. Los daarvan heeft het complex een multifunctioneel karakter en dient het af en toe ook voor muziekoptredens en -activiteiten.”

Het straatwerk bij het sportpark moet aangepakt worden
Het straatwerk bij het sportpark moet aangepakt worden© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Daardoor wordt het verkeer bij het sportpark steeds drukker. Maar dat is volgens Sinnema niet het enige probleem. Ook de bestrating rondom de toegang van het sportpark laat te wensen over. “Het ligt er allemaal nogal schots en scheef bij. En dat geeft niet alleen een rommelig beeld. De gehandicaptenraad heeft ons daar al eens op gewezen, dat ook dát gevaarlijke situaties oplevert voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel.”

Gezamenlijk plan

Voldoende reden voor de dorpswerkgroep vanuit Dalen om dit probleem aan te kaarten bij de gemeente Coevorden, vervolgt Sinnema. “Dat hebben we dus ook meerdere malen gedaan. Vorig jaar pakte wethouder Erik Holties die handschoen op, maar benadrukte hij ook dat hij hiervoor wel een gezamenlijk plan wil, waar de gebruikers fysiek aan bijdragen.”

Dat plan ligt er nu dus, aldus Sinnema. Aan één kant van de entree naar het sportpark komt een nieuw vrijliggend fietspad, met daarlangs een voetpad. Ook krijgen de fietsenstallingen een andere plaats en ontstaat een nieuwe plek voor vuilcontainers. Aan de kant van de Dalerveensestraat komt bovendien een nieuw voetpad vanaf de busparkeerplaats. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de verschillende verkeersstromen uit elkaar worden gehaald.

Om ruimte vrij te maken voor een fiets- en voetpad, moeten bosjes verdwijnen
Om ruimte vrij te maken voor een fiets- en voetpad, moeten bosjes verdwijnen© RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Na een gezamenlijk overleg zitten de gebruikers van het sportpark nu op een lijn. Om kosten uit te sparen, is afgesproken dat zij de komende tijd zelf veel voorwerk gaan doen.

‘We gaan letterlijk ruimte maken voor het nieuwe voet- en fietspad’

“We gaan nog vóór de start van het broedseizoen de bosjes verwijderen en het terrein geschikt maken voor de herinrichting. Zo maken we letterlijk ruimte voor het nieuwe voet- en fietspad. Ook verwijderen we de oude ballenvanger achter het doel van het voetbalveld. Er komt een nieuwe, zodat fietsers en voetgangers straks veilig kunnen passeren. We zijn inmiddels al gestart met het zoeken van sponsoren binnen de leden van de sportclubs.”

De daadwerkelijke herinrichting zelf zal dan vervolgens door de gemeente worden opgepakt, is de bedoeling. “De globale planning is nu dat het nieuwe, veiligere terrein nog voor de start van het nieuwe schooljaar af is.”

Wat het herinrichtingsplan gaat kosten, is op dit moment nog niet duidelijk, meldt woordvoerder René Nanninga van de gemeente Coevorden. “De gemeenteraad moet hier nog een klap op geven.”