Groen doet je goed!

Vrijdagmiddag heeft de werkgroep Groen, voortkomend uit de Dorpsvisie, met een medewerker van de gemeente een rondtocht gemaakt door Dalen. Ze bekeken een paar stukken gazon die anders zijn ingezaaid en ze overlegden met de medewerker. We spraken met Henk Kamping van de werkgroep.

Beheer

“Een paar stukken gazon worden anders beheerd. Het maaisel bleef vroeger liggen, nu wordt het weggehaald en er wordt nog maar een keer per jaar gemaaid. We hebben enkele stukken, o.a. bij de Stellingmolen en bij het spoor, bekeken. De afgelopen jaren is het erg droog geweest, dus de bloemenmengsels die we hadden uitgezaaid, waren bijna niet opgekomen. Nu, na dit natte voorjaar, staat er al heel veel in bloei. Het komt op en dat is een mooi gezicht. Het is erg goed voor de biodiversiteit. We hebben geen klachten gekregen van omwonenden, we gaan ervan uit dat het geen overlast geeft.”

Eikenprocessierups

“Voor het bestrijden van de eikenprocessierups zijn heel veel nestkastjes geplaatst om mezen te lokken die wel raad weten met deze overlastgevende rupsen. Deze mezen hebben ook ander voedsel nodig, zoals insecten, en die komen weer af op de bloeiende planten.”

Gemeente

De gemeente is enthousiast over de resultaten in Dalen en wil, samen met de werkgroep, grotere stukken gazon anders beheren. De gemeente zal ook op meer plekken in Coevorden het maaien anders gaan doen. Ze hebben al nieuwe machines aangeschaft waarmee o.a. het bermbeheer op vergelijkbare wijze wordt veranderd. In het najaar zal de werkgroep, in overleg met de gemeente, afspreken waar in Dalen nog meer stukken gazon kunnen worden veranderd.”

Samenwerking

Henk is tevreden over de samenwerking met de gemeente: “We hebben goed contact en wij worden serieus genomen en onze plannen worden waar mogelijk positief benaderd. We hebben ook nog even gepraat over het kapbeleid van de gemeente. Bijv. bij het station staat een zeer mooie kastanje en die leek nogal ziek te zijn, maar momenteel staat hij volop in bloei. Het is voor de gemeente ook moeilijk om te bepalen wanneer een boom moet worden gekapt. De veiligheid van de bewoners is daarbij zeer belangrijk. Momenteel is er dus geen reden om deze boom te verwijderen.”

Samen

Tot slot richt Henk zich nog even tot allen in Dalen: “Zorg dat je tuin volop planten heeft. Weinig verharding leidt tot goede afvoer van hemelwater en de planten die er groeien, trekken insecten aan en die trekken weer vogels aan. Samen maken we het groen en dat doet ons allen goed!”