Goed bezochte info-avond DACS-HW project in de Spinde

6 juli was er een informatieavond in de Spinde voor het DACS-HW project gericht op de bewoners van de Westerwijk e.o. Er waren meer dan 55 inwoners aanwezig!

Na de opening van de avond door de VZ van de werkgroep AardgasvrijDalen Folkert Sinnema werd het woord overgenomen door Hylco de Boer van Samen Energie Neutraal. Hij was de gespreksleider deze avond en zorgde dat alles in goede banen verliep.

Hij gaf als eerste het woord aan Raymond van Hooijdonk (ENEXIS) die het doel en nut van deze proefneming uitlegde. ENEXIS is, samen met andere partijen, geïnteresseerd of middels deze proef de “pieken” van ons stroomverbruik beter verdeeld kunnen worden over 24 uur. Deze proefneming gaat dan uitsluitend over warmtepompen. Om een goed beeld te krijgen moeten het ongeveer 100 warmtepompen zijn van hetzelfde merk die achter 1 transformatorhuisje aangesloten zijn.

Vervolgens gaf Hylco het woord aan Louis Visser van INTERGAS.  Door bij deze proefneming de juiste gegevens/data te krijgen, is het van belang dat er maar 1 merk en type warmtepomp wordt gebruikt. INTERGAS is dan een logische lokale medespeler. Na een korte uitleg wat nu eigenlijk een warmtepomp is en hoe het werkt, werd ingegaan op de installatie en de kosten daarvan. Door goed overleg met DACS-HW, AardgasvrijDalen en 3 installatiebedrijven, te weten Hemmes Coevorden, Jansen-Meppelink Dalen en Langeland-Borgman Coevorden, is er voor een “standaard” installatie een vaste prijs afgesproken.

Bewoners die in de betreffende wijk wonen en op de adressenlijst voorkomen (zie website DACS-HW.NL) kunnen voor de aanschaf een ISDE subsidie krijgen, vermeerderd met de bijdrage van AardgasvrijDalen. Door deel te nemen aan deze proef krijgen deze 100 bewoners dan ook een deelnemersvergoeding bovenop al die subsidies!

Als laatste spreker kwam Erwin Bisschop aan het woord. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf INVERSABLE uit Deventer. Zijn bedrijf gaat alle informatie van deze ketels beheren en analyseren de data die bij het gebruik van deze warmtepompen geregistreerd wordt. De data wordt anoniem verwerkt. Deze data-analyse is nu net het belangrijkste waar heel het project van DACS-HW voor opgetuigd wordt.

Na deze voordrachten was er tijd voor een pauze waarna men vervolgens algemene vragen kon stellen. Hierna kon men specifieke vragen stellen bij de aanwezige vertegenwoordigers van de 3 installatiebedrijven maar ook aan de mensen van het DACS-HW project.

https://dacs-hw.nl/   https://samenenergieneutraal.nl/   https://www.intergas-verwarming.nl/ https://inversable.com/ https://hemmes.nl/ https://www.jansenmeppelink.nl/ https://langelandborgman.nl/              https://www.samendalen.nl/nieuws/onderzoek-warmtepomp-omgeving-westerwijk-kolkakkers/