Glasvezel: thuis werken en leren

Hetzelfde schuitje

De coronadreiging dwingt ons tot zelfisolatie. We zitten vrijwel allemaal in hetzelfde schuitje: thuis aan het werk samen met kinderen die nooit gedacht hadden dat ze school zouden missen. Thuis werken en leren bevalt velen prima: alle dagen gezellig thuis, desnoods in je pyjama, achter de laptop met je hele huis en haard onder handbereik. Al missen we ook het menselijk contact met de collega’s en de inspiratie en motivatie die we elkaar dagelijks geven. Veel kinderen missen het regelmatige contact met leeftijdgenootjes en de geduldige uitleg en sturende hand van meester of juf.

Home sweet Home

Daar zitten we dan, knus op de bank of aan de eettafel te werken. Een lekkere kop koffie erbij en gaan! Ehhmm, nou ja, dat wil zeggen, degenen onder ons die een stabiele en snelle internetverbinding hebben kunnen die vliegende start maken. Voor de rest is het schipperen tussen het werk van de ouders, het schoolwerk en de nieuwste game van de kinderen, de wens om te skypen met vriendjes en met opa en oma…. We merken nu goed hoe belangrijk die stabiele en snelle verbinding is!

Overbelast

Sommige online voorzieningen raakten zelfs overbelast toen we ineens met z’n allen op thuis werken en thuis leren waren overgegaan, zoals Microsoft Teams, dat haastig capaciteit moest bijschakelen. Natuurlijk wisten we wel dat we in de loop der jaren steeds meer via het internet zijn gaan werken en leren, maar nu velen van ons noodgedwongen thuis in zelfisolatie zijn, valt het pas echt op hoe groot onze behoefte aan goede verbindingen, aan een goede WiFi, aan storingsvrij Netflixen, gamen, noem maar op, is geworden.

Toekomst

Het is niet ondenkbaar dat deze corona-crisis een andere draai gaat geven aan de manier waarop wij werken en leren. Want we blijken het eigenlijk heel goed te kunnen: thuis werken en thuis leren. Het zou best eens zo kunnen zijn dat het evenwicht op de balans tussen werk of school en thuis verschuift en dat, in de beroepen waarbij thuiswerken mogelijk is, we meer uren thuis gaan doorbrengen. Goed dat er dan in onze gemeente door het bewonersinitiatief Glasvezel Zuidenveld aan een solide netwerk met snelle en stabiele glasvezelverbindingen wordt gewerkt!

bron: Glasvezel Zuidenveld

Auteur: Marja Jonkers 30 maart 2020