Glasvezel & Corona

De impact van het corona-virus

Met dit bericht willen wij de inwoners van de gemeente Coevorden graag op de hoogte brengen van de impact die het Corona-virus heeft op de aanleg van ons glasvezelnetwerk.
Op het eerste gezicht zou u misschien denken dat glasvezel en Corona niets met elkaar te maken hebben. Helaas is dat wel het geval.
Veertien dagen geleden had Dalen de twijfelachtige eer de eerste corona-patiënt in de Provincie Drenthe te hebben. Hierop is door de aannemer direct gereageerd met passende maatregelen.

Eind vorige week namen verschillende Europese landen en Nederland al een aantal vergaande maatregelen om de opmars van het Coronavirus in te dammen. Eén ervan was dat vanaf zondagavond 15 maart de grenzen van veel Europese landen dicht zouden gaan voor personenvervoer. Voor de civiele graafploegen van de aannemer, die voor het overgrote deel uit Poolse medewerkers bestaan, had dat direct grote gevolgen. Om te voorkomen dat zij misschien maandenlang niet terug zouden kunnen keren naar hun gezinnen en families, besloten de meesten van hen meteen naar huis te vertrekken zolang de grenzen nog open waren. Er zijn nu vrijwel geen civiele medewerkers meer. Er is nog maar één civiele (= graaf-) ploeg actief in de gemeente Coevorden. Er worden dus nog wel kabels naar de woningen toegebracht en huisaansluitingen gemaakt. Omdat de situatie verder van dag tot dag bekeken moet worden, wordt er elke dag gewerkt alsof dat de laatste werkdag is, dat wil zeggen dat alles netjes afgewerkt wordt achtergelaten.

Aannemer Siers volgt uiteraard strikt de richtlijnen van regering en RIVM. De projectleider en zijn assistent werken zoveel mogelijk vanuit huis. De toezichthouder van Siers is wel ‘in het veld’ aanwezig. Alle vergaderingen in het kantoor van Glasvezel Zuidenveld in Dalen zijn afgelast en zullen zoveel mogelijk telefonisch en digitaal worden geregeld.

Kan mijn woning nog wel geschouwd worden?

Ja dat kan, met de nodige voorzorgsmaatregelen. De schouwer belt bij u aan en doet dan vast een paar passen terug. Hij informeert of er geen zieken in huis zijn en of de bewoners van het adres er geen bezwaar tegen hebben dat hij binnen komt. Hij houdt voortdurend voldoende afstand, de tablet die hij gebruikt, wordt na elk huisbezoek direct ontsmet. Kwetsbare groepen zoals bewoners van woon-zorgcomplexen worden voorlopig niet door de schouwer bezocht.
De huisaansluitingen gaan voorlopig min of meer ‘gewoon’ door. Stond uw adres al ingepland, dan wordt u voor de zekerheid nogmaals opgebeld om te vragen of u de huisaansluiting door wilt laten gaan. Zo niet, dan wordt er op een later moment een nieuwe afspraak voor u ingepland. Wilt u de huisaansluiting gewoon door laten gaan, dan wordt net als bij de schouw geïnformeerd of u geen zieken in huis hebt, en er wordt afstand gehouden en ontsmet.
Omdat wij niet kunnen overzien wat de ontwikkelingen in verband met het coronavirus op langere termijn zullen zijn, zullen wij u geregeld via deze blog en indien noodzakelijk via e-mail op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Wij wensen u allen in deze bijzondere periode kracht en gezondheid toe!

actuele-informatie-over-coronavirus
rijksoverheid.nl actueel nieuws
nos.nl vluchten-geweerd-en-grenzen-gesloten-om-corona-tegen-te-gaan.html

Bron: Marja Jonkers