Gezichten van de bevrijding

Vrijdagmiddag werd de tentoonstelling ‘Gezichten van de bevrijding’ geopend. Na een welkomstwoord van Jack Lubberman, voorzitter van ‘Aold Daol’n’, spraken burgemeester Bert Bouwmeester en burgemeester Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim over de band tussen de mensen in het grensgebied en wat oorlog met mensen doet. Ze waren blij met het initiatief voor deze tentoonstelling.

Vorig jaar konden de festiviteiten t.g.v. 75 jaar bevrijding niet doorgaan wegens corona. Dit jaar wordt het in afgeslankte vorm gegeven. Daarom nu de tentoonstelling ‘Gezichten van de bevrijding’.

Samenwerking met Duitse verenigingen

De historische verenigingen in de gemeente Coevorden, Samtgemeinde Emlichheim en Heimatverein Emlichheim hebben dit project georganiseerd i.s.m. de gemeente. Van iedere vereniging waren vertegenwoordigers aanwezig. Er zijn vijf tentoonstellingen die aan elkaar zijn verbonden met fietsroutes. Op deze fietsroutes vindt u ook panelen met daarop foto’s en verhalen van verzetshelden, Joodse inwoners die stierven in concentratiekampen en geallieerden die hun leven verloren voor onze vrijheid.

De beide burgemeesters onthulden het eerste paneel bij museummolen ‘Jan Pol’. Daarna onthulden de nabestaanden de overige panelen met de foto’s en verhalen van hun geliefden. ‘Gezichten van de bevrijding’. Een emotioneel moment.

Dalen, Coevorden, Sleen, Gees en Emlichheim

De tentoonstellingen zijn op de volgende locaties: Dalen, Coevorden, Sleen, Gees en Emlichheim. Er is een speciaal fiets- en routeboekje uitgegeven met daarin de vier fietsroutes die de locaties aan elkaar verbinden. Deze boekjes zijn gratis verkrijgbaar bij de vijf locaties (waaronder ‘Jan Pol’) , bij de kantoren van Tourist info en in de bibliotheken in de gemeente Coevorden.