Gerda Marsman te gast bij Vrouwen van Nu

Maandagavond 20 februari 2023 heeft onze voorzitter 60 dames mogen verwelkomen. Al snel werd de microfoon overhandigd aan onze gast, Gerda Marsman (www.marsmannetjeopdefiets.nl).
Gerda heeft drie passies: haar fiets, haar fototoestel en over haar reizen vertellen.

Fietsreis door Alaska

Vanavond vertelde ze met veel plezier over haar fietsreis door Alaska. Vanzelfsprekend liet ze ook veel prachtige foto’s zien. Ze is drie maanden in Alaska ‘op avontuur’ geweest en net over de grens stond ze al oog in oog met een moedereland en twee kalveren.
Water blijkt een rode draad te zijn gedurende haar tochten. Altijd tracht ze routes te plannen waarbij ze kan overnachten bij een rivier of meer. Het is zo fijn om onderweg jezelf of je kleren lekker te kunnen wassen en natuurlijk om te gebruiken voor het eten en drinken. Als er geen water in de buurt is moeten er flessen water mee op de fiets en dat is eigenlijk te zwaar. Overnachten in de natuur vindt ze prachtig en een camping blijkt vaak een niet afgesloten terrein, dus zijn wilde dieren overal aanwezig. Het grote voordeel van overnachten op een camping of in de buurt van een camper is toch vaak het mee-eten, welk aanbod ze altijd van harte accepteert.

Winkeltjes, beren en wolven

De kleine winkeltjes zijn een welkome onderbreking, hier kun je even gezellig kletsen, maar ook lekker eten en zo nodig weer voorraad inslaan voor de volgende dagen. Gerda fietst altijd met kaart en kompas en op dat kaartje maakt ze aantekeningen over afstanden, campings en winkeltjes.
Behalve van elanden, heeft Gerda ook prachtige foto’s van beren gemaakt. Gelukkig heeft ze een camera met super lens, zodat de mooiste foto’s toch op een afstand van twintig meter gemaakt kunnen worden. Bij een ontmoeting met een beer is het heel belangrijk om niet in paniek weg te rennen, maar vooral rustig te blijven en geen onverwachte bewegingen te maken.
Ook handig te weten is, dat een wolf alleen zal aanvallen als er een roedel is, maar een eenling zal geen kwaad doen.

Gletsjers


Vanuit het Swan Lake basiskamp is ze per paard mee geweest om de jagershutten te bevoorraden, hier leerde ze sporen van wilde dieren herkennen en schieten. ’s Nachts de wacht houden bij een vuur en het helpen bij de slacht van een geschoten eland hoorde hier ook bij.
Het Fish Creek ecosystem was haar laatste doel van deze tocht door Alaska. Om hier te komen heeft ze drie dagen, vaak letterlijk met haar hoofd in de wolken, gefietst door een gebied met veel gletsjers. In dit gebied is veel vis, waar de zwarte beren op af komen om hun buiken vol te eten voor de winterslaap begint. Dit werd bevestigd door veel prachtige foto’s. Uiteindelijk vond de gids het grote aantal beren gevaarlijk worden en hij stuurde iedereen naar de auto. Gerda vertelde dat ze weer op de fiets ging stappen, echter de afdaling werd haar niet gegund en haar fiets ging achterin de auto van de gids. Hij vond het toch echt te gevaarlijk voor haar.

Volgende keer: boerin Agnes te gast


Na deze prachtige verhalen heeft onze voorzitter de avond weer afgesloten, maar niet zonder even vooruit te blikken op de volgende verenigingsavond, maandag 27 maart, als boerin Agnes onze gast is.