Gemeente Coevorden helpt huizenkopers met starterslening

 Vanaf vrijdag 1 september biedt de gemeente Coevorden de mogelijkheid om een starterslening af te sluiten voor aspirant-kopers van een woning. Dat kan als je voor de eerste keer een huis koopt in de gemeente Coevorden en aan de voorwaarden van de regeling voldoet.

De starterslening vult het verschil op tussen de koopprijs van het huis en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen bij de bank. De starterslening is een aanvulling op een eerste hypotheek bij een andere geldverstrekker.

De starterslening wordt verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse gemeenten’ (SVn) in opdracht van de gemeente Coevorden. Hiervoor heeft de gemeente Coevorden budget gereserveerd. De leningen worden verstrekt in volgorde van binnenkomst en worden verleend voor zover het budget reikt.

Betaalbare koopwoning lastig te verkrijgen

Wethouder Steven Stegen: “De vraag naar woningen in de gemeente Coevorden is de afgelopen jaren sterk veranderd. Onder meer doordat er steeds meer kleinere huishoudens zijn. Maar ook doordat het aantal inwoners licht groeit. Onder de woningzoekenden zijn ook veel starters. Wonen is duurder geworden. Voor hen is het steeds moeilijker om een betaalbare koopwoning te vinden. Dat was voor de gemeente aanleiding om de starterslening aan te bieden.”

Meer betaalbare woningen

Er is een tekort aan passende woningen ontstaan. Daarom wil de gemeente de komende jaren meer betaalbare woningen toevoegen. Tot 2030 kunnen er 750 woningen bij komen. Een deel ervan is al gepland. In de stad gaat het om circa 300 woningen en in de grotere dorpen varieert dit tussen de 15 en 125. Inwoners van de kleinere dorpen zijn welkom om goede plannen voor te leggen. Dat kan via wonen@coevorden.nl.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een starterslening zijn: het gaat om een eerste koopwoning, de koper heeft een maatschappelijke en/of economische binding, het inkomen blijft onder een bepaalde inkomensgrens, die is vastgesteld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De hypotheek valt onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

De aanvraag kan worden gedaan voor zowel een nieuwbouwwoning als een bestaande woning in de gemeente Coevorden. De koopsom mag maximaal 300.000 euro zijn, de starterslening is maximaal 30.000 euro.

Woningen voor starters

Jongeren vanaf 18 jaar kunnen, als hun inkomen niet te hoog is, binnen twee jaar een sociale huurwoning krijgen. Daarnaast wil de gemeente voor starters ook betaalbare koopwoningen bouwen. Dat kan ook via een collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Daarbij zijn toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject. Op www.coevorden.nl/starterslening staat meer informatie en kun je de starterslening aanvragen.