Fietstoerclub Dalen zoekt leden

Veel fietsminnende Dalenaren kennen niet of nauwelijks het bestaan van de Fietstoerclub (FTC) Dalen. Dat moet veranderen. De onlangs geformeerde projectgroep ledenwerving gaat de boer op om sportieve fietsers te interesseren voor het lidmaatschap van de toerclub.

,,Het is gewoon heel motiverend om in groepsverband te fietsen. We maken elkaar in het voorjaar enthousiast om de fiets uit het vet te halen. Ook organiseren we trainingstochten. Zo gaan we goed getraind de zomer in. We nemen ook deel  aan diverse toertochten in de regio. De provincie Drenthe profileert zich als dé fietsprovincie van Nederland en dat moeten we uiteraard ook in Dalen uitdragen”, zegt Wim Kiers namens de projectgroep.

Op de kaart zetten

FTC Dalen bestaat inmiddels 35 jaar. ,,Tot voor een paar jaar terug hadden we meer dan veertig leden, maar door vergrijzing en blessures kregen we te maken met een teruglopend ledenbestand. Inmiddels telt de club nog slechts 25 actieve leden en daarmee is de ondergrens onderhand wel bereikt. Je kunt aansluiting zoeken bij omliggende toerclubs, maar wij willen onze eigen identiteit behouden. Er is in Dalen ruim voldoende potentieel en draagvlak aanwezig voor een levendige fietstoerclub, maar lang niet iedereen weet ons te vinden. We moeten de club dus veel meer op de kaart zetten en promoten. Alle actieve wielrenners uit de voormalige gemeente Dalen willen we graag mobiliseren. Fietsers die nu onwetend alleen op pad gaan, willen we van harte uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten en in groepsverband te rijden. Het is gezellig en motiverend om samen de weg op te gaan.”

Eigen tempo

Volgens nestor Gradus Zwiers kenmerkt FTC Dalen zich door eenheid en uniforme uitstraling. ,,We hebben een eigen kledinglijn, maar minstens zo belangrijk is dat we zoveel mogelijk maatwerk leveren. De leden kunnen namelijk hun eigen tempo bepalen: van prestatief tot recreatief. Bij de eerste groep gaat het vooral om snelheid en uitdaging. Bij de recreantengroep is samen fietsen – dus het sociale aspect – heel belangrijk.” Het fietsen in een groepsverband moet volgens Wim Kiers leuk en ontspannend blijven. Veiligheid staat voorop en de geldende verkeersregels worden in acht genomen. Nieuwe leden moeten zich vanaf het begin thuis voelen en zich gemakkelijk kunnen aansluiten bij een groep die qua snelheid goed bij hun past.”

Zomertijd

Het nieuwe fietsseizoen begint op 2 april, de eerste dinsdag na het ingaan van de zomertijd. ,,Dit is voor nieuwe leden ook het meest ideale moment om in te stappen. Als iemand later instroomt, kan de trainingsarbeid namelijk al flink zijn opgeschroefd.”

FTC telt drie doelgroepen: een mannen- en damesgroep en een speciale ATB-/mountainbikegroep. De leden hebben geen wedstrijdlicentie. ,,Dat onderstreept ook dat we een echte toerclub zijn. We doen regelmatig mee aan klassiekers, zoals Amstel Gold race en Luik-Bastenaken-Luik. Ook de Friese Elfstedentocht op tweede pinksterdag over 235 kilometer is altijd populair.

Meer informatie bij Wim Kiers, telefoon 06-53399256 of via e-mail.

Bron: Coevorder Courant
Foto: Gradus Zwiers, Jeroen Klaassen en Wim Kiers (v.l.n.r) willen fietsminnend Dalen mobiliseren. (© Herman Woltersom)