Expositie Tweede Wereldoorlog in de Spinde en de Roezemoes

De meeste activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid zijn helaas afgelast. Toch  wil Aold Daol’n op bescheiden wijze aandacht schenken aan de roerige tijd van de bezetting. Het vermoorden van veertien Joodse Dalenaren in concentratiekampen mogen we niet vergeten, evenals de andere oorlogsslachtoffers. Ook niet de verovering van de Oosterhesselerbrug, waarbij boerderijen en huizen in brand werden geschoten en zeven gezinnen huis en haard verloren.

De Roezemoes

In onze vitrine in De Roezemoes zijn drie nieuwe maquettes geplaatst die te maken hebben met de oorlogsperiode. De voormalige lagere school waar het distributiekantoor was gevestigd, het oude gemeentehuis en de Oosterhesselerbrug met een kazemat zijn gemaakt door Jan Abbing. De toegevoegde teksten vertellen het verhaal 1940 – 1945. Ook ’s avonds kunt u een kijkje nemen, want de vitrine is prachtig verlicht.

De Spinde

In onze vitrines in De Spinde zijn zestig originele voorwerpen en foto’s, voorzien van tekst, uit de oorlogsperiode te bekijken. We besteden aandacht aan mobilisatie, voedseldistributie, verzet, Jodenvervolging, onderduik, radio Oranje, hongerwinter, bevrijding enz.

Als De Spinde na de coronaperikelen weer is geopend, kan ieder vrij inlopen om de expositie tot het eind van het jaar te bekijken. Een van de voorwerpen uit de expositie is een zelfgemaakte radio-ontvanger met koptelefoon, verborgen in een boek.

Stolpersteine

In 2018 heeft Aold Daol’n Stolpersteine (struikelsteentjes) geplaatst in de bestrating voor de vijf woningen van de Joodse Dalenaren die op 2 oktober 1942 zijn afgevoerd. Op de messingplaatjes van 10 bij 10cm staan de naam, geboortejaar, overlijdensdatum en plaats van overlijden van de betreffende persoon. U kunt ze vinden aan de Brinken 18, Hoofdstraat 57 en Westerwijk 11, 13 en 28. Sta hier eens een momentje bij stil.