Expositie bevrijdingsrokken

Het is al meer dan een jaar geleden dat 18 dames uit Dalen en Dalerveen bevrijdingsrokken maakten. De bedoeling was dat ze gedragen zouden worden bij de festiviteiten t.g.v. 75 bevrijding. Helaas gooide corona roet in het eten.

Tentoonstelling

Dit jaar wordt ’76 jaar vrijheid ‘gevierd in afgeslankte vorm met o.a. de expositie ‘Dalen in oorlogstijd’ in museummolen ‘Jan Pol’. Onderdeel van deze tentoonstelling zijn de bevrijdingsrokken die op bijzonder leuke wijze worden gepresenteerd.

Ontwerp Miep Boissevain

De bevrijdingsrok is bedacht door Mies Boissevain voor de viering van de bevrijding. Zij zat tijdens WO2 in twee concentratiekampen. In die periode kreeg ze een dasje toegestuurd gemaakt uit lapjes, afkomstig van kleding van familieleden en vrienden en zo kwam ze op het idee voor de bevrijdingsrok. Ze schreef voor het maken wel een aantal richtlijnen voor. Het moest worden gemaakt van lapjes met een persoonlijke herinnering. De zoom van de rok moest bestaan uit een aantal naar boven gerichte driehoeken. In de driehoek middenvoor werd de datum 5 mei 1945 geborduurd. In de overige driehoeken kwamen later de data waarop de rok werd gedragen.

Opening expositie met de maaksters

De dames in Dalen hebben op de rok 4 april 2020 geborduurd, de datum waarop vorig jaar 75 jaar bevrijding gevierd zou worden.

Ze werden uitgenodigd om op 11 juni om 18.30 uur bij museummolen ‘Jan Pol’ aanwezig te zijn. Groot was de verrassing toen er een oorlogsjeep kwam aangereden met aan boord Gerda Spijker, de oudste van de naaiclub. Ze kreeg de eer om een lint door te knippen, waarna de deur werd geopend. De naaisters konden d.m.v. een rondleiding door de expositie o.a. hun rokken bewonderen. Ze waren erg enthousiast en konden daarna onder het genot van een kop koffie met wat lekkers nog even gezellig nababbelen.