Even kennismaken met: Gaby Boonstra

Sinds 1 februari geeft ze als nieuwe directeur leiding aan de scholengroep Dalen, bestaande uit de drie scholen uit Dalen, Wachtum en Dalerveen. Gaby Boonstra uit Oosterhesselen kwam na een uitgebreide sollicitatieprocedure als meest geschikte kandidaat naar voren en werd door onderwijsstichting Arcade benoemd in deze functie. Zij volgde hiermee Wim de Vries op, die een jaar lang als interim-directeur functioneerde. Wij maakten een afspraak met Gaby op de BWB-school om kennis met haar te maken.

Positieve start

Gaby heeft over haar eerste weken in haar nieuwe functie een positief gevoel overgehouden. “Ik kreeg op de scholen een warm welkom en ontmoette teams die hart voor de zaak hebben en trots zijn dat ze werkzaam mogen zijn op deze scholen. De BWB-school ziet er na de verbouwing prachtig uit en beschikt over een mooi Doe-plein. De school zorgt voor verbinding in het dorp, dat merk je aan de totstandkoming van het Doe-plein en hoe de plaatselijke middenstand bereid is om prijzen voor Floralia te leveren.” Ook verliepen de eerste contacten met de directeuren van de andere scholen binnen de onderwijsstichting prima.

Altijd al ‘juf’ willen worden

Gaby is opgegroeid in Emmen en Erica. Van jongs af aan gaf ze aan dat ze later, als ze groot was,  ‘juf’ wilde worden. Ze speelde deze rol met verve en opa zorgde voor een schoolbord en krijtjes. Na de mavo rondde ze eerst haar studie op de MEAO af, waarna ze naar de PABO kon. Ze startte haar loopbaan als jonge leerkracht op de basisschool in Gees waar ze acht jaar werkzaam was. Ze deed daar ook ervaring op als waarnemend directeur. Dat beviel haar goed. “Toen het bestuur me vroeg om de functie van directeur vast in te vullen, heb ik echter besloten dat niet te doen. Ik vond mezelf daarvoor nog te jong en ik had natuurlijk nog niet veel onderwijservaring.” Na de dorpsschool in Gees ging ze aan de slag op een school voor Speciaal Basis Onderwijs in Hoogeveen. “Ik was daar leerkracht en Intern begeleider en merkte daar ook dat een coördinerende rol mij goed lag.”
Haar eerste ervaring als directeur deed ze op bij CBS ‘De Wegwijzer’ in Alteveer. “Deze school is een zgn. ‘éénpitter’ wat betekent dat er geen onderdeel wordt uitgemaakt van een bestuur met meerdere scholen en je alles zelf moet regelen. Dat is heel intensief, maar ik heb er met veel plezier gewerkt.”

Teamplayer

Na zes jaren merkte Gaby in de krant de vacature op, die binnen onderwijsstichting Arcade was ontstaan bij de scholengroep Dalen.“Ik merkte dat ik graag mag ‘sparren.’ In overlegsituaties met collega’s ontstaan de mooiste dingen. Ik ben een echte ‘teamplayer.’ Dat miste ik toch wel op mijn vorige school, waar ik veel beslissingen alleen moest nemen.” Op het moment dat de vacature voor de scholengroep Dalen voorbij kwam wist ze meteen: “Dat is wat voor mij.” De combinatie van de functie en de mogelijkheid om vanuit Oosterhesselen op de fiets naar haar werk te kunnen sprak haar zeer aan en ze besloot in overleg met haar man te solliciteren.

Ontspannen in Oosterhesselen

Gaby woont met haar man in Oosterhesselen en heeft het daar zeer naar de zin. “Ik wandel graag met de hond in het fraaie natuurgebied rondom het dorp. Dat geeft me veel ontspanning, het hoofd gaat dan even helemaal leeg.” Met haar hond neemt ze deel aan behendigheidstrainingen. Een goede samenwerking tussen hond en baas is daarbij cruciaal. Ze doen het voor de lol en nemen niet deel aan wedstrijden. Ze leest graag maar kan ook volop genieten van een avondje op de bank om een mooie serie op tv te volgen.

Je mag er zijn!

We vragen  Gaby welke kernwaarde ze binnen het onderwijs van groot belang vindt en die ze altijd zal bewaken. Ze geeft aan dat een kind zich op school in een veilige omgeving moet kunnen ontwikkelen. Haar credo dat ze hierbij noemt is: “Je mag er zijn!”
“In een positief leerklimaat voelt een kind zich gezien en krijgt vertrouwen. Ze krijgen de kans om te ontdekken wie ze zelf zijn en- op welk niveau ze ook presteren- zal dit de leerprestaties positief beïnvloeden.”

Verbinding

Gaby hoopt de komende jaren de verbinding tussen haar scholen te kunnen vergroten. Ze heeft de eerste weken veel openheid ervaren binnen de teams. Dat mogen ze van haar ook verwachten. “Ik zit zo in elkaar: What you see, what you get! We zullen  het samen moeten doen. Ik ga vernieuwingen niet uit de weg, maar vind het ook heel belangrijk dat zaken, die goed gaan verder worden uitgewerkt.”

Succes

Na dit leuke kennismakingsgesprek wensen we Gaby veel succes in haar nieuwe werkomgeving!