Elektrische deelauto: iets voor jou?

Heb je af en toe een auto nodig, maar lang niet altijd? Mis je soms een tweede auto, maar niet vaak genoeg om een auto te kopen? Of wil je je verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze wereld? Een deelauto is dan een goede optie en met een elektrische deelauto zijn we op weg naar duurzaam vervoer.

Wat is een deelauto of autodelen?

Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt wordt. Een huurauto is ook een soort deelauto, via een autoverhuurbedrijf. Het belangrijkste verschil is dat een deelauto vaak in de buurt staat. Bij ons in Dalen zou hij bij de Spinde kunnen komen te staan. Je kunt er makkelijk naar toe, fiets in de overdekte stalling en rijden maar. Deelauto’s kun je vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week ophalen en terugbrengen, omdat je ze opent met een app of pasje. Daarnaast kun je een deelauto ook gemakkelijker voor enkele uren huren.

Daarom een deelauto

Als je niet al te vaak een (tweede) auto nodig hebt, kan zo’n deelauto een handige en betaalbare oplossing zijn. Tot nu toe waren er vooral deelauto’s in steden en grote plaatsen. Sinds kort is er een noordelijk initiatief dat ook auto’s in dorpen wil plaatsen: Easydriving. Zij bieden een betaalbaar systeem aan. De kosten van een abonnement zijn vijf euro per maand en de huur van een auto is vanaf € 2,75 per uur. De kilometerprijs is afhankelijk van het type auto.
Het type auto wordt uiteindelijk bepaald door de gebruikers. Als ze de auto bijvoorbeeld hoofdzakelijk voor woon-werkverkeer op redelijk korte afstand gebruiken, kan gekozen worden voor een Nissan Leaf. Moeten de gebruikers grotere afstanden afleggen, dan kan Easydriving bijvoorbeeld een Hyundai Kona of een Tesla Model 3 plaatsen. Deze auto’s zijn natuurlijk iets duurder dan de Leaf.

EasyDriving

De basis voor Easy Driving is het delen van een auto in besloten kring. Zo’n groep kunnen we zelf vormen. Ook als je maar 10 keer per jaar een auto nodig hebt en particulier of zakelijk gebruiker bent kan je deelnemen.

Als we in Dalen 5-10 mensen hebben die gebruik willen maken van zo’n deelauto, dan zet Easydriving een elektrische deelauto in ons dorp.

Interesse?

Er is nog veel meer over te vertellen. Lijkt het je wat? Wil je meer weten? Mail dan je gegevens uiterlijk 17 augustus naar duurzaamdalen@samendalen.nl. Als er voldoende mensen interesse hebben, organiseren we in augustus of september een sessie waar Easydriving uitleg geeft en de elektrische auto demonstreert. Geheel zonder verplichting, gewoon een informatieve bijeenkomst. Daarna kijken we verder. Wie weet!

Meer informatie op www.easydriving.eu.