Eikenprocessierups in Dalen

Er komen steeds meer eikenprocessierupsen, ook in Dalen .

Dorpsbelangen Dalen onderzoekt met de gemeente, welke stappen er gezet kunnen worden.

GGD Drenthe heeft intussen een advies uitgebracht wat je moet doen om je te beschermen als er eikenprocessierupsen in de buurt zijn.

Ga vooral niet zelf aan de slag, omdat dat meestal leidt tot nog meer verspreiding, maar meld het bij de gemeente Coevorden. Mail: info@coevorden.nl. Telefoon: 14 0524. WhatsApp: 06 23129042.  Ga op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf als ze in je eigen tuin of op je eigen grond zitten, je bent dan zelf verantwoordelijk. De hoveniers uit Dalen beschikken over apparatuur om de rupsen te verwijderen.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Coevorden werkt met man en macht aan de bestrijding. Alles verwijderen lukt niet en daarom zijn er vanaf 25 juni prioriteiten gesteld. De eerste prioriteit ligt bij  plekken waar veel mensen komen, zoals de omgeving van scholen, kinderdagverblijven, zorgcentra, buitensportaccomodaties en  de bebouwde kom. Tweede prioriteit ligt bij schoolroutes, fietspaden en wegen in het buitengebied.

Alles over de eikenprocessierups

In dit bericht meer informatie over de rups en wat je moet doen om problemen te voorkomen. De informatie is afkomstig van het Kenniscentrum Eikenprocessierups

Rode bultjes en jeuk, verkouden, allergie

Na contact met de brandharen krijg je vaak binnen 8 uur jeuk, roodheid en pijnlijke bultjes (soms gevuld met vocht), meestal op de onbedekte huid maar door bewegen en zweet komen de haartjes ook onder je kleding. De bultjes kunnen lijken op muggenbulten. Krijg je jeuk, dan kun je de brandharen verwijderen met plakband, door goed wassen en te spoelen of te douchen . Het is belangrijk om niet te gaan krabben omdat dit mogelijk tot verergering van de huidklachten leidt. De jeuk is tegen te gaan met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.

Door de haren in je luchtwegen kun je een reactie krijgen die lijkt op verkoudheid. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen.

Als je er vaker aan blootgesteld wordt kun je gevoeliger worden voor de brandharen. Denk dan aan mensen die bezig zijn met de bestrijding en kinderen die op de grond spelen.

Probeer uit de buurt te blijven

Het beste is te voorkomen om met eikenprocessierupsen in aanraking te komen. Heel vaak is dat niet mogelijk, omdat ze intussen bijna overal op de eiken zitten. Gesloten kleding helpt, dus geen t-shirt en korte broek als je in de buurt van besmette eiken bent. Houd, als het kan, een afstand van ongeveer 20 meter aan.

Als er eikenprocessierupsen in de buurt van zwemwater zijn, kun je er na het zwemmen last van krijgen omdat de brandharen uit het water op je huid blijven zitten na het opdrogen.

Je krijgt brandharen in je tuin als de eiken dichtbij staan of takken over je tuin heen hangen. Denk aan gemaaid gras en je tuinmeubels.

Stopt het?

Nou nee. Als de rupsen gaan verpoppen in juli blijven de nesten met brandharen gewoon zitten. Ook in de bomen zelf en op de grond zit het vol brandharen. Er is uitgezocht dat die nog 6 tot 8 jaar actief blijven en bulten en jeuk kunnen veroorzaken.

Kleding en wasgoed

De brandharen zijn moeilijk uit de kleding te verwijderen. Als je in aanraking bent gekomen met processierupsen was dan je kleding als het kan op 60 graden. Anders blijven de brandharen erin zitten en krijg je steeds nieuwe besmetting. Met eikenprocessierupsen in de buurt kun je je was beter niet buiten laten drogen.

Groenten uit de tuin

Groenten uit eigen tuin kun je gewoon eten als je ze voorzichtig oogst en goed wast. Zitten de rupsen echt dicht bij je tuin, dan kan het oogsten en wassen juist weer meer verspreiding van de brandharen geven. Het is dus wel oppassen geblazen.

Dieren

Honden lopen risico wanneer zij aan nesten snuffelen of ze in hun bek nemen. Ze kunnen dan problemen met hun tong en mondslijmvlies krijgen. Houd je hond dus goed in de gaten en ook aangelijnd op plekken waar veel rupsen zitten.

Voorkomen moet worden dat koeien en paarden aan de nesten kunnen zitten. Paarden lijken het meest gevoelig voor de eikenprocessierups. Paarden laten grazen in de buurt van besmette bomen is niet handig. Zet de bomen af op ongeveer 20 meter afstand. Binnen die afstand moet dan ook geen hooi worden geoogst. Als het veel waait wordt die cirkel nog groter.

Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups

In dit artikel van het Kenniscentrum Eikenprocessierups vind je alle achtergrondinformatie.