De eikenprocessierups is weer terug

We weten het allemaal nog, vorig jaar was de overlast van de eikenprocessierups groot. De manier van bestrijden in 2019, met het biologische middel nematoden (aaltjes) had niet het gewenste resultaat. De gemeente Coevorden heeft daarom besloten het dit jaar op een andere manier aan te pakken. Ze gaan de eikenprocessierupsen nu te lijf met een biologisch middel met een bacteriepreparaat.

De bestrijding wordt gedaan door de Nationale Bomenbank. Zij kregen na de aanbesteding de opdracht. Bij de bestrijding van de eikenprocessierups bekijkt de Nationale Bomenbank of ze kunnen samenwerken met lokale aannemers.

Eerste ronde bestrijding

De eerste ronde bestrijding is begin mei gestart. Coevorden werkt met verschillende prioriteiten. Bij prioriteit 1 moet je denken aan scholen, kinderopvang/-dagverblijven, verzorgingshuizen, winkelcentra, buitensportaccommodaties en evenemententerreinen. Bij prioriteit 2 aan vastgestelde schoolroutes, forensenfietspaden en toeristische fietspaden binnen de bebouwde kom.

Kuilvoerbulten, paardenweides en het resterend buitengebied vallen onder prioriteit 3. Daar wordt alleen bestreden op melding van overlast, maar dan is het nog niet haalbaar om alle nesten weg te halen.  

Beschermde vlinders

Locaties waar volgens de Vlinderstichting beschermde vlinders voorkomen worden niet behandeld. Op die plekken worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen.

In totaal worden 9.812 bomen behandeld, waarvan de bomen op plekken met prioriteit 1 twee keer worden behandeld. Het totale aantal behandelingen komt daarmee op 12.122.

Zelf niet doen

Als eerste, blijf uit de buurt van eiken met nesten. Probeer niet zelf nesten of rupsen te vernietigen en spuit niet met gif. Ook het inpakken van de bomen met plastic huishoudfolie werkt niet. De vlinders hebben de meeste eitjes afgezet in de boom zelf. Een klein gedeelte komt via de grond. Die rupsen kruipen over de folie heen, toch gewoon in de boom.

Lijmstrips houden de rupsen niet tegen en kunnen zorgen voor nog meer brandhaartjes van de rups omdat er paniek ontstaat. Ook vang je met lijmstrips alles, ook nuttige insecten, en kunnen ook vogels vast komen te zitten.

Wat kun je zelf wel doen?

In uw eigen tuin of op uw eigen balkon kunt u ook iets doen aan de bestrijding van de rupsen. Maak de tuin of het balkon een paradijsje voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Sluipwespen, koolmeesjes, mussen, kauwen, kevers, lieveheersbeestjes en vleermuizen zijn dol op de rupsen. Je kunt deze natuurlijke vijanden een handje helpen door je tuin of balkon in te richten voor deze vogels en insecten. Biodiversiteit zorgt voor balans en houdt plagen binnen de perken.

Op www.mijnvogeltuin kun je een postcodecheck doen en krijg je vervolgens tips voor het inrichten van je tuin of balkon. Je vindt hier ook tips voor vlinders en vleermuizen.

Gezondheid

Heb je vragen over gezondheid in relatie met de eikenprocessierups? Neem dan contact op met GGD Drenthe. Van maandag tot en met vrijdag kunt je tussen 8.00 en 17.00 bellen met 0592-306300. Mailen kan via info@ggddrenthe.nl. Of bezoek de website van de GGD Drenthe.