Drentse Molendag

Op zaterdag 28 augustus kwamen diverse historische legervoertuigen richting museummolen ‘Jan Pol’. Tegen 11.00 uur stonden ze allemaal opgesteld op en rond het molenplein. Vanaf dat tijdstip kwam het publiek in groten getale toestromen.
De clubleden, allemaal passend gekleed, gaven graag tekst en uitleg over hun voertuigen en de diverse attributen die ze bij zich hadden. Er werden veel vragen gesteld en de voertuigen werden goed bekeken.
Op het plein was een gezellig terras ingericht, waar men onder het genot van een kop koffie/thee met iets lekkers, kon genieten van muzikale klanken uit de Tweede Wereldoorlog.

Expositie ‘Dalen in oorlogstijd’

Velen bezochten ook de museummolen, waar op de begane grond de expositie ‘Dalen in oorlogstijd’ is ingericht. Hier zijn veel originele voorwerpen, foto’s, verhalen over de Jodenvervolging, mobilisatie en achttien bevrijdingsrokken te bewonderen.

Molenaar Ricardo op de maalzolder

Molenaar Ricardo was op de maalzolder druk bezig meel te malen, samen met een collega-molenaar. De molen was door hem feestelijk versierd met vlaggetjes.

Cultureel jaar Coevorden: het schilderij en het lied

Op deze dag startte ook het culturele jaar van de gemeente Coevorden. In een open touringcar haalde wethouder van cultuur, Jeroen Huizing, tijdens een rondrit door de gemeente de bijdragen van de diverse dorpen op. De dorpen maakten een kunstwerk en een couplet van een lied. Tijdens de Drentse Molendag werd bij museummolen ‘Jan Pol’ een schilderij van orgeldraaier David Jonas Bierman, gemaakt door Herman Peters uit Dalen, aangeboden.
Hermien Boesjes maakte de tekst van het Daler deel van het lied. Dit werd gezongen door Nikki Kos, die zichzelf begeleidde op gitaar. Om 15.00 uur werden alle kunstwerken als een groot kunstwerk tentoongesteld op de Weeshuisweide in Coevorden, waar alle coupletten als een groot lied werden gezongen.

Geslaagde dag!

Het was een zeer geslaagde dag bij de ‘Jan Pol’ met heel veel enthousiaste bezoekers.