Drentse Fiets4daagse weer in Dalen

Assen en Emmen zijn geen startplaatsen meer van de Drentse Fiets4Daagse, maar je kunt wel van start in Dalen en een aantal andere locaties: Westerbork, Diever en Meppel.

De 59e editie van de Drentse Fiets4Daagse (DF4D) moet het in 2024 met twee startplaatsen minder doen. In Assen en Emmen krijgen de organisaties het niet meer voor elkaar om in deze plaatsen een volwaardige startplaats in te richten.

Minder vrijwilligers in de grote plaatsen

Het beschikbare aantal vrijwilligers, de ruggengraat van de organisaties, is in de afgelopen jaren steeds verder afgenomen en nieuwe vrijwilligers melden zich bijna niet meer aan. Ook wordt het steeds lastiger om geschikte beleefposten te vinden die deelnemers tijdens de week van de Fiets4Daagse kunnen bezoeken. Zonder voldoende vrijwilligers en passend vermaak zijn de organisaties van Assen en Emmen niet meer in staat om hun deelnemers een vierdaagse-waardig evenement te garanderen.

Sinds 1966

De besturen van beide startplaatsen vinden het jammer dat juist zij deze keuze hebben moeten maken. In 1966 werd vanuit Assen de eerste Drentse Rijwielvierdaagse, zoals het evenement in de beginjaren heette, verreden. Op het hoogtepunt stonden er alleen al in Assen meer dan 30 duizend deelnemers aan de start. In 1973 werd besloten om vanuit meerdere Drentse plaatsen te starten. in 1978 werd Emmen als startplaats toegevoegd.

Deelnemers die gewend waren om vanuit Assen of Emmen te starten zullen via de nieuwsbrief en website van de DF4D op de hoogte worden gebracht.