Dorpswandeling Aold Daol’n

Op 21 juli 2020 bestond Stichting Aold Daol’n 40 jaar. I.v.m. corona kon dit niet gevierd worden. Daarom werd op 31 oktober 2021 een dorpswandeling langs historische panden, waaronder enkele Rijksmonumenten, georganiseerd. Deze activiteit werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe, Binnenstad Coevorden en een aantal Daler ondernemers.

De route

Helaas konden er maar 120 personen deelnemen i.v.m. het aantal plaatsen in de locaties. De bezochte locaties waren de hooischuur/schaapskooi (19e eeuw) bij boerderij Kalkdijk in de Kruisstraat, de dorpskerk (1824) in de Hoofdstraat, boerderij ten Holte (1848) aan de Iemakkersteeg, boerderij Caspers/Kiers (1908) voor de Brinken en de landbouwschool (1951 – 1961) aan de Emmerweg, later het pand waar garage Brouwer was gevestigd.

De deelnemers gingen wandelend door het dorp volgens een van tevoren aangeleverde route met tijdschema. Dit leverde gezellige plaatjes op. Naar de Iemakkersteeg werden ze per treintje vervoerd en vandaar naar de kerk

Dorpswandeling Oald Daol'n: treintje en oldtimer klaar voor vertrek bij locatie Iemakkersteeg

Landbouwschool: antieke voorwerpen

In de voormalige landbouwschool (pand garage Brouwer) brachten drie presentatoren: Jet Vaartjes, Feddie Zomers en Ger Boesjes een mooi verhaal bij een aantal antieke voorwerpen. Ze vertelden iets over de ouderdom, het gebruik en de waarde. Er werden smeuige verhalen verteld bij o.a. een palingsteker en een appelplukker, waarbij uitbundig werd gelachen. Een van de drie vertelde het ware verhaal. Het was aan het publiek dit te raden.

Dorpswandeling Oald Daol'n: locatie Brouwer drie verhalen bij een voorwerp... welke is juist?

Boerderij Caspers/Kiers: Hennie Kuijer

In het historische pand van de familie Caspers/Kiers met z’n prachtige Jugendstil-kenmerken werden de bezoekers ontvangen in de voorkamer met deuren en suite en een inrichting uit de 60er jaren. Erg sfeervol. Hier trad Hennie Kuijer op, o.a. oudpresentator van RTV Drenthe. Ze begeleidde zichzelf op gitaar bij het zingen van haar ‘varssies’, afgewisseld met humoristische ‘vertellegies’. Er werd regelmatig smakelijk gelachen , vooral bij haar verhaal over de winkelmandjes, die niet mee naar buiten mogen en over vakantieperikelen met haar man.

Dorpskerk: Leon Moorman

In de dorpskerk trad Leon Moorman (geb. in Barger Compascuum) op. Hij was de winnaar van het Drentse Liedtiesfestival 2019 met het lied ‘Knooin’. Vanuit een impuls begon hij met het schrijven van muziek in zijn streektaal door eens mee te willen doen aan het Liedtiesfestival. Daarna ging het snel en het lied ‘Knooin’ werd een groot succes. Het lied vertegenwoordigt alles waar hij voor staat en wat je van hem kunt verwachten. Hij wordt inmiddels de ‘Koning van de Drentstalige popmuziek’ genoemd. Andere bekende hits die hij zong waren o.a.: D’r uut, Naor huus en zijn nieuwste hit Kans. Hij werd door de aanwezigen met een daverend applaus bedankt.

Boerderij Kalkdijk: historische bruiloft

Boerderij Kalkdijk was het toneel van een historische bruiloft ‘Van gloepens stief tot slim gewaogd’. Henk en zijn jonge bruidje Hennie werden in de echt verbonden in aanwezigheid van wederzijdse ouders en de drie kinderen uit een eerder huwelijk van de bruid. Tijdens deze ludieke bruiloft werd kleding uit grootmoederstijd geshowd. De presentatie was toevertrouwd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand, Hermien Boesjes. De kinderen zongen enkele liedjes, begeleid door accordeonist Arend ter Horst. Nadat de glaasjes likeur en boerenjongens op brandewijn waren genuttigd, werd het erg gezellig. Vooral toen de bruid haar kouseband aan Henk toonde en de bruidegom z’n wollen onderbroek toonde. Daarna vertrok het bruidspaar onder luid gezang naar huis. Een prachtig spektakel.

Iemakkersteeg: interviews door Geerhard Gras

Aan de Iemakkersteeg wachtte Geerhard Gras, oud presentator van RTV Drenthe, om met zes inwoners uit Dalen, Dalerveen en Wachtum te praten over hun belevenissen uit de 70er en 80er jaren.

Frits Molder was uitbater van cafe Cornelis in die periode. Hij vertelde prachtige anekdotes, o.a. over burgemeester Hoffscholte die na afloop van deelname aan Unie van Utrecht in 1979 op de schouders van de Dalenaren door de zaal ging. Ook zijn rol als kroegbaas werd belicht, altijd neutraal en bijna nooit dronken volk aan de bar

Rieks Meppelink uit Dalerveen vertelde over zijn leven in Dalerveen. Hij nam op zeker ogenblik het mechanisatiebedrijf van zijn schoonvader over en begon met drie personeelsleden. Inmiddels hebben twee zoons het bloeiende bedrijf overgenomen. Hij vertelde over Aold Daol’n waar hij in het oprichtingsbestuur zat en met Kars van Tarel op pad ging om oude spullen op te halen, zelfs uit Amsterdam.

Jan Hooge was als huisschilder begonnen bij de gemeente Dalen en in 1976 werd hij de bode van het het nieuwe gemeentehuis ‘De Spinde’. Hij maakte verschillende burgemeesters mee zoals Opstelten, Hoffscholte en Meerburg. Als hoofd van de VVV kon hij prachtig z’n creatieve kwaliteiten kwijt en ook als muzikant bij ‘Volharding’.

Tinie Naber – Boesjes (92) wist de toehoorders enorm te boeien met haar levensverhaal. Haar man Albert had een smederij en Tinie regelde alles in de bijbehorende winkel. In haar winkel verkocht ze van alles, waaronder tuinspullen. Ook vertelde ze over de Plattelandsvrouwen en de volleybal waar ze actief bij was betrokken.

Evert Klasens uit Wachtum vertelde over zijn jeugd op de boerderij en het naoberschap in het dorp, zoals bij het sneeuwvrij maken van de wegen. Ook vertelde hij over het zandrandje langs de straten bij het School – en Volksfeest. Verder kwamen er smeuige verhalen over de jeugdclub van het SKW.

Marieke Sanders – ten Holte, gastdame in haar boerderij, vertelde over de historie van de voormalige burgemeestersfamilie ten Holte en haar band met Dalen. Dochter Albertien werd gevraagd de deuren van het kabinet te openen en kreeg leuke vragen over de inhoud ervan.

Eggie Reinders – Huizing zorgde met haar accordeon voor een vrolijke noot tussendoor. Als oud-Dalenaar genoot ze van alle bekende gezichten.

Geerhard Gras was spreekstalmeester van deze middag Hij wist als oud presentator op zijn eigen vakkundige wijze de sprekers te prikkelen en leuke verhalen naar boven te halen.

Dorpswandeling Oald Daol'n: Geerhard Gras intervieuw in boerderij Iemakkersteeg

Henny en Ine

Onderweg werden de bezoekers vermaakt door Henny en Ine op de scootmobiel en duofiets. Ze voerden hilarische stukjes op tot vermaak van de wandelaars.

Gezien de reacties bij alle locaties was het een zeer geslaagde middag.

In dit bericht zie je de eerste foto’s maar ga vooral naar het fotoalbum via deze link om bijna alles van deze mooie dag mee te maken!

Dorpswandeling Oald Daol'n: Henk Nijkamp met cadeau gekregen kolenschepje in boerderij Iemakkersteeg