Dorpsbelangen Dalen: Vrijetijdsmarkt voor vrijwilligers

De Vrijetijdsmarkt op 18 oktober in De Weme is een initiatief van Dorpsbelangen Dalen. We praten met Harry Lamberts, de voorzitter van Dorpsbelangen.

Waarom een vrijetijdsmarkt?

“Het idee komt voort uit de Dorpsvisie. Die hebben we geëvalueerd. We hadden voor alle speerpunten werkgroepen gevormd die aan de slag gegaan. Behalve voor ‘Leren in Dalen’. Dat was de start. Toen zijn we verder gaan kijken. Van leren kom je al snel op vrije tijd en zo is de vrijetijdsmarkt ontstaan, voor alle soorten vrijetijdsbesteding: leren, creatieve activiteiten, sport en bewegen, gezelligheid en ontmoeting en vrijwilligerswerk. Al die organisaties willen we bij de inwoners van Dalen onder de aandacht brengen.”

Op zoek naar vrijwilligers

Dorpsbelangen zelf werkt met een bestuur en een groot aantal werkgroepen. Harry: “Daar zijn mensen voor nodig, die zich willen inzetten voor een van de thema’s. Er zijn heel veel werkgroepen, van groen en verkeer en vervoer tot aan het bijhouden van de website SamenDalen. Er is voor elk wat wils.”

Aardgasvrij Dalen

Waar zeker veel vrijwilligers nodig zijn is de werkgroep Aardgasvrij Dalen. Daar komen ze handen tekort om het project uit te voeren. Zij willen bezoekers van de markt graag vertellen wat vrijwilligers doen bij Aardgasvrij Dalen.

Werkgroep Groen

Ook de Werkgroep Groen zoekt mensen die willen bijdragen. Harry: “Zij werken aan groene projecten in en om Dalen. De werkgroep heeft veel overleg met andere partijen, zoals Landschapsbeheer Drenthe en lokale en provinciale organisaties die bezig zijn met groen, groenonderhoud en het landschap.”

Hulp bij het werven en opleiden van vrijwilligers

Er zijn op de markt veel organisaties aanwezig waar je vrijwilligerswerk zou kunnen doen, van het geven van zorg en hulp tot allerlei organisatietaken bij verenigingen of stichtingen. Vaak kun je daar als organisatie wel hulp bij gebruiken.

Harry vertelt: “Op de Vrijetijdsmarkt is een medewerker van Sport Drenthe aanwezig, die tips en adviezen geeft om vrijwilligers te werven en op te leiden. Ze bieden ook een cursus aan over dit onderwerp. Wij bekijken bij Dorpsbelangen of het mogelijk is om hier financieel aan bij te dragen zodat de cursus voor alle organisaties toegankelijk is.”

Samen staan we sterk

Voor Harry is het mooie aan dit initiatief dat het is georganiseerd door een werkgroep van het bestuur van Dorpsbelangen en SamenDalen. “Samen met Daler organisaties en verenigingen en de inwoners ontstaat er een mooie activiteit, met voor elk wat wils. Je kunt zo alleen maar concluderen dat de Dorpsvisie van Dalen heel goed heeft gewerkt.

Lees via deze link alles over Dorpsbelangen en de werkgroepen. Misschien staat er ook voor jou wel iets tussen waar je aan mee zou willen werken.