Domesta doet mee met onderzoeksproject DACS-HW in Dalen

Onderzoek in Dalen

In Dalen onderzoekt * Intergas samen met onder andere Enexis de invloed van warmtepompen op het stroomnet. Zij onderzoeken bij ongeveer 100 huizen hoe ze een piek op het stroomnet kunnen voorkomen, zonder dat bewoners dit merken in het wooncomfort. Dat doen ze door het slim aansturen van de warmtepompen. Domesta doet mee met 25 huizen. In januari en februari 2024 worden daar de warmtepompen door Langeland-Borgman geplaatst.

Besparen én goed voor het milieu

Door het plaatsen van een warmtepomp worden de huizen energiezuiniger. Zo besparen de huurders op hun energierekening. En omdat je met een warmtepomp veel minder gas verbruikt, is het ook nog eens goed voor het milieu. Voor Domesta reden genoeg om mee te doen aan dit onderzoek. Daarbij komt ook nog dat zij de warmtepompen voor een zeer aantrekkelijke prijs kan kopen. En dit geldt voor alle huiseigenaren in Dalen. Zie ook aardgasvrijdalen.nl.

Delen van data

De huurders die ‘ja’ zeggen op de warmtepomp doen automatisch mee aan het onderzoek:

  • Ze delen 2 jaar data van de warmtepomp.
  • Het gebruik van de warmtepomp wordt in de gaten gehouden.
  • Als het nodig is, wordt de warmtepomp slim aangestuurd om zo een piek in het stroomnet te voorkomen. Dit wordt ook geforceerd voor het onderzoek.

€ 1.000 vergoeding voor elke huiseigenaar

Domesta krijgt per huis € 1.000 deelnemersvergoeding. Deze vergoeding houdt Domesta niet zelf, maar gaat naar de huurders die meedoen. Zij krijgen dit voor het delen van de data. Ook is het bedoeld als compensatie voor mogelijk rendementsverlies door het op afstand bijstellen van de warmtepomp tijdens het onderzoek. Dit betekent dat als ze door het slim aansturen van de warmtepomp tijdelijk meer energie zouden verbruiken, dit wordt goedgemaakt door deze vergoeding.

Het onderzoek richt zich op 100 huizen. Tot nu toe is dat aantal nog niet gehaald. Mochten er dus nog eigenaren van koopwoningen zijn die mee willen doen met dit project, kijk dan voor alle informatie op deze link van DACS-HW.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een andere manier om een huis te verwarmen. De warmtepomp werkt samen met de cv-ketel die al in het huis zit. De cv-ketel zorgt voor warm water in het huis (om bijvoorbeeld te douchen). De warmtepomp zorgt meestal voor de verwarming van het huis. Als het koud is (onder 5 graden) werkt de warmtepomp samen met de cv-ketel om te verwarmen. Vriest het, dan verwarmt alleen de cv-ketel het huis. De cv-ketel gaat dus veel minder vaak aan. En daardoor bespaar je tot wel 80% gas. Hoeveel je bespaart, hangt af van een aantal dingen. Zoals met hoeveel mensen je in huis woont. Maar ook welke cv-ketel je hebt.

*Het onderzoeksproject heet Digitale Aggregatie en Collectieve Sturing van Hybride Warmtepompen (DACS-HW). Het onderzoekt loopt tot en met 31 december 2025. Er is ook een website: https://dacs-hw.nl/.