De Witte Wieven en het paasvuur aan de Vliers

In tegenstelling tot voorgaande jaren hebben de leden van Volksvermaken en Oranjecomité zelf het paasvuur aan de Vliers in de brand moeten steken. In voorgaande jaren verzamelden de kinderen van de basischool zich voor de lampionoptocht bij de Dalerveensestraat. Dan gingen ze onder begeleiding van Volharding naar het paasvuur aan de Vliers. Hier kwamen ook de Witte Wieven die het paasvuur dan in de brand staken.

Nu heb ik mij al jaren afgevraagd wat hebben de Witte Wieven met  het paasfeest en in het bijzonder met het paasvuur in Dalen te maken?

Er gaan veel verhalen over de Witte Wieven: elfen; spoken en heksen.  Is dit waar? Ik denk inderdaad dat de Witte Wieven elfen, spoken of heksen kunnen zijn, die zich ophouden in veengebieden. 

In de nacht komen ze tevoorschijn op zoek naar eten. Ze zijn alleen in de herfst en winter in onze streken. ‘s Morgens vroeg zijn ze door de optrekkende nevel soms zichtbaar voor de mensen. De Witte Wieven trekken met het jaargetij mee en verplaatsen zich door middel van de nevelsluiers. Dus zodra het lente wordt vertrekken ze naar andere oorden.

Nu wil het geval dat een aantal Witte Wieven te laat waren voor de reis naar andere gebieden. Door de lente waren de nevelsluiers niet dicht genoeg meer om ze te dragen. Zo kwamen ze aan het dwalen. Het toeval wil dat ze op een eerste paasdag in Dalen terecht kwamen. Zagen ze een optocht; kinderen met lampions en een muziekorkest. Ze waren nieuwsgierig, waar dit allemaal heen zou gaan en sloten in de rij aan. Zo kwamen ze bij het paasvuur aan de Vliers.

Toen het paasvuur eenmaal aangestoken was en ze de grote rookslierten zagen, hebben ze hiervan gebruik gemaakt maken om toch nog te kunnen vertrekken.

Als dank komen deze witte Wieven ieder jaar op eerste paasdag weer naar Dalen.

Ze zorgen zelfs dat het paasvuur aangestoken wordt en vervolgens vertrekken ze op de rookslierten om volgend jaar weer terug te komen.

Door de droogte is het paasvuur op de Vliers de eerste paasdag niet in brand gestoken.

Maar ik heb begrepen dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de Witte Wieven. Ze zagen dat op de Westert wel een paasvuur brandde zodat ze toch nog konden vertrekken.

Voor ze vertrokken hebben ze wel beloofd om volgend jaar de paasbult aan de Vliers weer in brand te zullen steken.

Foto’s bekijken? Ga naar het Fotoalbum Paasvuur de Vliers