De Toorn van Thunaer: Hedendaagse meiden – Fiona

Vandaag maken we kennis met Fiona Rienties. Van geboorte komt zij uit Emmen, maar sinds 2 jaar woont ze in Dalen en daar voelt ze zich heerlijk thuis. Vanuit ons mooie dorp is ze snel in één van de omringende plaatsen en zo kan ze altijd vlot een bakkie doen bij haar ouders In Coevorden en Nieuw-Amsterdam of aan de andere kant van het dorp bij haar broer Jeroen (deze laatste kennen jullie overigens al uit een eerder stukje in de Thunaer-reeks).

In Thunaer speelde zij de rol van Pien, één van de vier hedendaagse meiden die vanuit een bootje op de Boksloot de aftrap gaven aan het toneelstuk. Even later dook ze op als dorpsvrouw: al zittend voor haar huisje heeft ze tijdens de uitvoeringen wel een meter sjaal gebreid en samen met andere vrouwen op de vlonder elke avond de lakens schoon en wit gezongen: ‘Het wassende water’.

Onderwijs en muziek

Net als een aantal anderen van de Dalense Thunaeri, ging ook zij naar de Pabo. Momenteel werkt ze als basisschoolleerkracht en geeft ze les aan verschillende groepen in de bovenbouw. Fiona is een “talig” type en als voormalig docent in het voortgezet onderwijs legde ze zich dan ook toe op het lesgeven van de Nederlandse taal. Toch gaf zij, ondanks haar voorkeur voor talen, ook rekenen (de voorloper van wiskunde) aan de middelbare scholieren. 

Ook heeft ze hiervoor al vele jaren les gegeven aan basisscholen, waar je van meer vakken verstand moet hebben dan alleen maar Nederlands en rekenen. Zo gaf ze o.a. tot voorkort ook muziekles waarbij er in het Drents werd gezongen en gesproken, in het kader van ‘Meertaligheid in het onderwijs’. 

Dit laatste was natuurlijk niet vreemd, want ook Fiona heeft op de Pabo muziekles gehad van Jan Kruimink, jaja! Verder zingt zij in het popkoor “Sounds4You” in Oosterhesselen, waar ze ook voorzitter is en veel samenwerkt met Jan, die deze club dirigeert.

Vanaf dag 1 (vier jaar geleden!) wist Fiona al dat er over de Toorn werd nagedacht en wat de plannen waren, omdat Jan haar had gevraagd om mee te doen. 

Fiona’s passie ligt bij muziek en zingen, maar omdat ze volledig vertrouwde op Jan, was ze ook bereid om een acteursrol te spelen. Zo stapte zij, met haar karakteristieke alt, letterlijk en figuurlijk in het bootje van Thunaer.

Improviseren

Fiona geeft zich gemakkelijk over aan het toneelstuk en ze houdt van improviseren tijdens de repetities, maar vooral ook bij de uitvoering. Zo heeft ze heel wat afgelachen met medespelers die net als zij ‘het af en toe ook even niet wisten’ op sommige momenten tijdens het spel. Puur op intuïtie bleken ze dan toch weer op het goede moment hun dingetje te kunnen doen. “Kicken!!”

Volgens haar broertje Arno, die in het publiek zat om Jeroen en Fiona aan te moedigen, had Fiona een fantastische rol: “Jij kunt gewoon helemaal jezelf spelen!” Waarop Fiona zei: “Dat is toch de mooiste rol die er is?!”

Het ALLERmooiste van de Toorn vond ze uiteindelijk toch de verbinding die in de groep ontstond en het leren kennen van de vele nieuwe  en verschillende mensen. 

En ze heeft genoten van de 3 mannen die als een soort van Drie-eenheid hun krachten voor Thunaer hebben gebundeld: Harm, Jan en Gerrit.  

“Als je iets doet, dan doe je het goed. En als je dat samen kunt doen, dan is in principe alles mogelijk!”

De Toorn op film

Meer over De Toorn? Ga naar het Youtubekanaal Ter Klinke met een film van de hele voorstelling zelf en ook korte filmpjes over de voorbereidingen en een terugblik.