De Stolpersteine in Dalen

Kinderen van groep 8 van de BWB-school hebben op verzoek van Aold Daol’n de Stolpersteine gepoetst. Het is de bedoeling dat dit jaarlijks wordt gedaan door groep 8. De leerlingen waren door de  geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog goed voorbereid.

De verhalen bij de Stolpersteine

Het eerste verhaal was van Westerwijk 28, waar de familie Zilverberg woonde. Vader en moeder Zilverberg met dochter Betje en zoon Jacob werden gedeporteerd en overleden in Westerbork (vader) en Auschwitz. Dochter Suze werkte in Assen en kon op tijd onderduiken. Zij overleed in 2017 in Hoogeveen.
Daarna liepen de kinderen naar Westerwijk 13. Hier woonde Izaak Bierman met z’n huishoudster Petronella de Levie. Zij overleden eveneens in Auschwitz. Op Westerwijk 11 woonden David en Jetta Bierman. David was een zoon van Izaak. David en Jetta overleefden de oorlog. Zij wisten tijdig onder te duiken in Sleen en overleden in 1980 en 1987 in Arnhem.
Aan de Brinken 16 woonden  Jonas en Eva Bierman met hun zoons David Jonas, Simon en Izaak Jonas. Jonas overleed in 1920 in Dalen. Eva, David Jonas en Simon overleden in Auschwitz. Zoon Izaak Jonas woonde met z’n vrouw Frouwke aan de Hoofdstraat 57. Zij hadden drie kinderen: Jonas, Henderina en Eva. Jonas overleed in Auschwitz, de anderen in Sobibor.
Meester Henk Wilting vertelde bij iedere woning iets over de bewoners. De kinderen luisterden erg geïnteresseerd en gingen vol overgave poetsen.

Naar het Oorlogsmonument

Daarna liepen ze naar de begraafplaats. Normaal brengen ze daar een bezoek op 4 mei tijdens de dodenherdenking. Bij het oorlogsmonument, waarop de namen van omgekomen verzetsstrijders staan, werd vol aandacht geluisterd naar het verhaal hierover.
Tot slot liepen ze naar de graven van vier Canadese inzittenden van een neergeschoten vliegtuig nabij de Reindersdijk. Hierbij werden drie mannen krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers en de vier omgekomen mannen werden in Dalen begraven. De kinderen legden een roos op de graven en bij het oorlogsmonument. Het was een waardevolle morgen voor de leerlingen.

Weten hoe het allemaal ging? Ga dan via deze link naar het fotoalbum.

Hieronder alvast een voorproefje.