De N34 in beeld

Vandaag een interview met Albert Schonewille, fotograaf van SamenDalen van de werkzaamheden bij de N34. 

De verdubbeling van de N34 bij Dalen is bijna afgerond. Op de website van SamenDalen stonden regelmatig foto’s die de stand van zaken van dat moment weergaven. Reden voor een reporter van Samen Dalen om de fotograaf te interviewen over zijn werk. 

Fotograaf Albert Schonewille

Albert Schonewille is een van de fotografen van SamenDalen. Als fotograaf heeft hij grote belangstelling  voor infrastructuur en architectuur en met de mensen die aan deze projecten werken. Vanuit deze voorkeur heeft hij het op zich genomen om het verloop van het project van de vernieuwing van de N34  bij Dalen te fotograferen. 

Alle foto’s zijn via deze link te bekijken in het fotoalbum N34.

Kun je zomaar beginnen aan zoiets? 

Voor hij hier aan kon beginnen in juni 2019 heeft Albert toestemming gevraagd aan de Provincie Drenthe of hij zich op de bouwplaats mocht begeven. Deze toestemming werd verleend en daarna is hij naar het informatiecentrum van de BAM gegaan op het Kleine Veld om op de werkplaats toegelaten te mogen worden. Dit was geen probleem mits er door hem speciale Arbo veiligheidskleding werd gedragen. Deze werkkleding: een  helm, een hes (met opdruk van Hunebed Highway N34 ) en werkschoenen kreeg hij van de BAM en is voor hem nu een mooie herinnering en een ‘collectors item’. Het tijdelijk informatiecentrum van de Bam was de uitvalsbasis van waaruit Albert de foto’s maakte.
Hij  mocht naar eigen inzicht fotograferen en de bouwplaats op. Hij fotografeerde gemiddeld wekelijks en de werknemers van de onderaannemers en werknemers van de BAM leerden hem zo ook geleidelijk aan kennen.
Een werknemer bood hem aan om zijn foto’s vanuit een verreiker te maken. Hier maakte hij op 25 meter hoogte foto’s van de werkzaamheden van de N34, bij de Valsteeg, de Mars en de Bente.  Via via heeft iemand voor hem foto’s gemaakt met een drone en er zijn YouTube filmpjes van de werkzaamheden te zien op internet.
Albert is drie keer met de verreiker de lucht in gegaan. De eerste keer was wat lastig i.v.m. de weersomstandigheden (veel wind), de tweede keer was het windstil en scheen de zon en was het een prachtige ervaring om op deze hoogte te fotograferen. 

Wanneer is het fotograferen van het project begonnen? 

De eerste foto’s zijn gemaakt op 21 juni 2019. Direct daarna was er een bouwstop van drie maanden i.v.m. de Pfas en stikstofmaatregelen van de overheid. Er kwam een verbod van de provincie om grond die nodig was voor de reconstructie te verplaatsen.

De eerste volgende actie was het kappen van bomen op 14 oktober 2019 bij de Valsteeg en het plaatsen van schermen voor de vleermuizen. De gedachte hier achter was dat door het kappen van de bomen de vleermuizen gedesoriënteerd zouden raken en dat de schermen hen zouden kunnen helpen met hun oriëntatie. Binnen een week waren alle bomen gekapt. Daarna heeft Albert gedurende ruim een jaar de activiteiten bijna wekelijks gefotografeerd.

Wat viel je op ?

Doordat Albert bijna wekelijks op de bouw was, viel hem op dat hij veel medewerking kreeg van de werknemers die  bij BAM of via onderaannemers werkten. Toen hij tijdens het fotograferen een keer in het drijfzand dreigde vast te zitten, is hij door de kraanmachinist van de verreiker die dit zag, ontzet uit een toch wel benarde situatie. Hij zat inmiddels tot boven zijn knieën vast.
Ook was het soms behoorlijk warm en stoffig op de werkplaats. Het is dus belangrijk dat je nooit alleen op de bouwplaats bent en dat je ook niet s avonds naar de bouwplaats toegaat. Toen hij dit in de zomer een keer deed om nog wat mooie foto’s te maken ging direct het alarm af. Dit loste zich snel weer op toen hij direct de bouwplaats verliet.  

Verder viel het Albert op dat de coördinatie vanuit BAM met de onderaannemers goed en met vertrouwen in elkaar verliep. Iedereen wist precies wat hij moest doen. De termijn waarbinnen het project moest worden gerealiseerd is ruim gehaald. De coronamaatregelen hebben geen tot nauwelijks invloed gehad op de werkzaamheden. 

Met welke apparatuur is er gewerkt en wat zijn de volgende acties ? 

Albert werkt met twee camera’s die hij afhankelijk van de situatie gebruikt. Een CANON EOS RP (systeemcamera) en een CANON 1100D ( spiegelreflexcamera).
Met de CANON EOS RP fotografeerde hij ook de reconstructie van het centrum deze zomer.

De reconstructie van De Loo en de nieuwe rijbaan Coevorden-Dalen bij De Bente met het nieuwe betonnen fietspad aan de spoorkant is het volgende fotografieproject van Albert.

Ik verheug me er nu al op om de foto’s te zien op Samen Dalen!