Misschien ben je één van de 200 donateurs of één van de bijna 1000 volgers op Facebook en ben je al op de hoogte, maar voor alle andere lezers die het nog niet gezien hebben… De Daoler Tuun heeft een nieuw klimkunstwerk!
Al tijdens de bouw in de afgelopen zomermaanden leek er een waar kunstwerk te ontstaan. Prachtige robiniahouten palen verrezen bij het stranddeel naast de waterpomp, waarbij de vraag rees wat het zou gaan worden. Juist ook omdat het geen standaard speeltoestel was wat er leek te komen.
De Daoler Tuun is een begrip in het dorp en daarbuiten. Een park dat uitnodigt om in te wandelen, te sporten en te ontspannen. Met naast dit alles ook een educatieve en culturele functie.
De bijenstal, het podium met de banken aan de zijkant van het water, het stranddeel met waterpomp en stapstenen, het klimtouw, de klimboom, de verschillende bankjes en de grote grasvelden en groenstroken nodigen veel inwoners uit om de tuin te bezoeken.
Tijd om de drijvende krachten achter al dit moois eens te spreken!
Drijvende krachten
We zitten in de bijenstal met de werkgroep Daoler Tuun, bestaande uit vier enthousiaste heren.
Henk Kamping, Wout Hartman, Gerard Hassink en Harm Bouwers.
Samen met de andere vrijwilligers beheren en onderhouden zij iedere eerste maandag van de de maand (of zoveel vaker als nodig is) het park en hebben zij zorggedragen voor de mooie, uitnodigende aanvullingen die er nu zijn gekomen.
Geschiedenis Daoler Tuun
“Vanaf 2011 kennen wij de Daoler Tuun zoals het nu is. Daarvoor was het een verwaarloosd arboretum (bomentuin), ooit aangelegd door de voormalige gemeente Dalen.
Via Buitengewoon Platteland, een gemeentelijke commissie destijds die de leefbaarheid op het platteland wilde verbeteren, is het park op de schop gegaan.”
“Geralf Menzo heeft de tekening voor het ontwerp van de Daoler Tuun gemaakt. Die hangt nog altijd in de bijenstal. Met de diverse foto’s van voorbeelden die wij voor ogen hadden voor het park en zo is het ook geworden.
Tegenwoordig
Sindsdien kan iedereen in Dalen genieten van het fraaie resultaat.
Voor een wandeling, om te sporten, om naar live muziek te luisteren, voor een kubb wedstrijd, om met de kinderen aan het water te spelen, om te picknicken… voor heel veel leuke dingen.”
“Afgelopen jaar zagen wij als werkgroep en vrijwilligers dat er zaken aan vervanging toe waren. Projecten worden altijd van voorbereiding tot uitvoering door de werkgroep in eigen beheer uitgevoerd.
Ditmaal wilden wij graag nieuwe, uitdagende en uitnodigende aanpassingen doen.
Natuurlijke speeltuin
Zo kwamen we in contact met Moragh Rusch van Speeling. Zij ontwerpt en realiseert natuurlijke speeltuinen.”
“Moragh heeft al op vele plekken en bij vele scholen natuurlijke speeltuinen ontworpen en aangelegd en dat sprak ons aan.
Samen met haar zijn we gekomen tot het ontwerp van het klimkunstwerk bij het water én de robiniapalen op de heuvel.
Daarin kun je van paal tot paal ‘lopen’. Dus uitdagende speeltoestellen voor de jonge Dalenaren onder ons.
Moragh heeft geluisterd naar onze wensen, dacht goed mee en ontwierp toen dit mooie klimkunstwerk.”
“Voordat alles in delen geplaatst ging worden, is er hard gewerkt door de gehele werkgroep om het hele speelstrand op te knappen. Alle stapstenen zijn eruit gehaald, omdat ze verzakt waren. Het is opgehoogd waardoor ze weer goed zichtbaar én bruikbaar zijn. Het stranddeel is wat ruimer geworden. Wij hebben zelf een kraan gehuurd en de werkzaamheden hebben wat tijd in beslag genomen en samen met alle vrijwilligers is er een mooi staaltje werk geleverd.
Op onze Facebook-pagina is er ook over geschreven en staan er foto’s van het hele project.” Hieronder een impressie.
“De Daoler Tuun is en blijft een gemeentelijk park. Wij doen het onderhoud met het groepje vrijwilligers en de gemeente doet gedeeltelijk het grootonderhoud en het maaiwerk.
Als alles helemaal af is, worden de klimkunstwerken nog gecontroleerd en gecertificeerd, want het gaat allemaal zoals het officieel hoort.
Met de plaatsing moesten we kijken naar de juiste plek en de juiste hoogte. Dus welke ondergrond is er en wat is de valhoogte.
Gezien de vele vrolijke geluiden op zonnige zomerdagen is het al goed in de smaak gevallen bij de jeugd.”
Projectbijdragen
“Dit hele project is gefinancierd vanuit het Stimuleringsfonds Leefbaarheid van de gemeente. Inwoners mogen daarbij zelf initiatieven en ideeën aandragen voor hun dorp en dat hebben wij dan ook gedaan.
Daarmee was 75% van de kosten gedekt.
Vanuit de Stichting ‘Ons Dalen’ is er een gift geweest en zo is de andere 25% er gekomen. Ook zij hebben dit project dus gesteund en daar zijn we heel blij mee.”
“Andere steun komt van onze 200 donateurs. Dat zijn er dus best heel wat.
Veel mensen genieten van een bezoek aan de Daoler Tuun en dragen het een warm hart toe, gezien ook de bijna 1000 volgers op Facebook.
Donateurs betalen € 10 per jaar. Zij ontvangen onze nieuwsbrief en de uitnodigingen van alle evenementen. Op Facebook proberen we ook regelmatig nieuws en informatie te posten.”
Wie wil ons als vrijwilliger blijven helpen?
“Ja, wij gaan nog wel even door hoor, maar jonge aanwas aan vrijwilligers is wel gewenst. Waar niet!?
Wij willen de Daoler Tuun zo mooi als het nu is houden en dat kan alleen met donateurs en onze maandelijkse maandagmiddag aan klus-, groen- en onderhoudswerkzaamheden.
Dus mocht er iemand zijn die het leuk lijkt, man of vrouw…?! Je bent als donateur of vrijwillig(st)er van harte welkom!”