David Jonas Bierman geschilderd voor Coevorden Culturele gemeente

Herman Peters uit Dalen heeft het Daler schilderij gemaakt voor Coevorden Culturele gemeente 2021-2022. Het is een portret van David Jonas Bierman, die aan de Brinken 18 woonde.

Verbonden in verhalen


Het idee voor dit schilderij kwam van Geerhard Gras. Het thema van Coevorden Culturele Gemeente is ‘Verbonden in verhalen’.
David Jonas Bierman was orgelman. Met zijn orgeltje ging hij door het dorp, en dat niet alleen: hij hoorde en vertelde alle verhalen die er in het dorp leefden. Hij zorgde voor verbinding in verhalen, zoals ook zijn portret het Dalen van nu verbindt met het verleden.
Stichting Aold Daol’n heeft gezorgd voor foto’s en informatie.

Het is een bijzonder schilderij geworden, ook voor Herman. Het is een aantal keren gebeurd dat hij tijdens het schilderen in zijn gedachten terug ging naar de gruwelijkheden die toen hebben plaatsgevonden. Herman: “Vooral toen ik bezig was met het schilderen van de stolperstein; het doet wel wat met je”.

Over Herman Peters

Herman Peters schildert ongeveer 25 jaar. Het begon met tekenen op de middelbare school en daarna is hij geleidelijk aan meer gaan schilderen. Door zijn werk en andere hobby’s kwam het er niet altijd van, maar na zijn pensionering heeft hij het schilderen weer actief opgepakt.
Herman heeft enige jaren geleden een cursus fijnschilderen gevolgd, maar in feite is hij autodidact. Door galeries, exposities en kunstmarkten te bezoeken en daar te praten met andere schilders, heeft hij veel ideeën opgedaan en is hij veel te weten gekomen over technieken en materialen.  Herman schildert vooral stillevens, landschappen en vogels. Ook heeft hij enkele keren zelf geëxposeerd.