Dalen wandeldorp in Drenthe

De wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen is de afgelopen periode druk bezig geweest met het uitzetten van vier wandelroutes in en rondom Dalen.

Vier thema’s

Velen hebben inmiddels palen met bordjes gezien met symbolen van een bruine trekker, een rode molen, een blauwe wandelaar en een groene vogel. Deze symbolen staan voor de thema’s van vier wandelingen die beginnen en eindigen op het marktplein voor de kerk. De wandelingen zijn ongeveer 10 km. lang en samen hebben ze de lengte van een marathon. In samenwerking met het Recreatieschap Drenthe zijn er meer dan 200 palen ingegraven en voorzien van routeaanduidingen.

Wandelknooppuntennetwerk Drenthe.

Bovenaan op elke paal staat een bordje van het recreatieschap. Dat wordt onderdeel van het wandelknooppuntennetwerk Drenthe. De wandelingen zijn dus onderdeel van dat knooppuntensysteem. Op het marktplein staat een paal waarop het beginpunt van alle wandelingen staat aangegeven.
De trekker staat voor het thema landbouw en boerderijen en loopt over Wachtum. De rode molen staat voor cultuur en historie en loopt voor een groot deel door het dorp, de Bente en de Loosche Mars. Van deze wandeling moeten de laatste vijf routebordjes nog worden geplaatst. De wandelaar symboliseert bewegen en gezondheid en loopt o.a. over het Grootveld. De groene vogel tenslotte staat voor het thema natuur en loopt o.a. over de Huttenheugte.

Informatievoorziening.

De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond, want op de markt komt nog een informatiepaneel en er wordt een boekje uitgegeven waarin de vier wandelingen worden beschreven d.m.v. een kaart, een routebeschrijving en foto’s van bezienswaardigheden onderweg.
De werkgroep verwacht over ongeveer een maand helemaal klaar te zijn. Er wordt daarna een opening van de wandelroutes georganiseerd in samenwerking met het Recreatieschap en Toreco. Voor die tijd kunnen de wandelingen wel worden gelopen omdat de routeaanduiding zo duidelijk is, dat ook zonder routebeschrijving de juiste route kan worden gevonden. Dit wandelnetwerk is een aanwinst voor de toeristische aantrekkelijkheid van Dalen. We kunnen als alles klaar is, spreken van ‘Dalen wandeldorp in Drenthe’.

De werkgroep bestaat uit Wendelien Böttger, Harry Ruinemans, Riekus Hazelaar, Wim Vogelzang en Roelof Beek.