Dalen, Wandeldorp in Drenthe

Wandelroute Wachtum “landbouw en boerderijen” is aantrekkelijker gemaakt met nieuwe informatieborden. Daarmee is ‘Dalen Wandeldorp’ compleet.

Na de wandelroutes Dalen, ’t Grootveld en De Huttenheugte is nu ook de wandelroute Wachtum nog interessanter geworden. Er zijn informatieborden en een playnetic geplaatst, waardoor wandelaars tijdens het wandelen informatie over de omgeving krijgen. De vernieuwde route wordt op zaterdag 13 mei om 10.00 uur bij dorpshuis De Kom in Wachtum geopend. De openingshandeling wordt verricht door oud-Wachtumer Henk Wilting en wethouder Steven Stegen.

Foto borden wandelroute Wachtum

Route Wachtum

De route Wachtum kent het thema ‘Landbouw en Boerderijen’ en voert vanuit Dalen door Wachtum.  Interessante informatie over Wachtum kunnen de wandelaars in het boekje vinden dat is uitgegeven bij de wandelingen. De route is aangegeven met bordjes met daarop een bruine landbouwtrekker. De afgelopen tijd is hard gewerkt om de route een nadere invulling te geven. En dat is gelukt. Bij dorpshuis De Kom is een playnetic, een interactieve praatpaal, geplaatst. Oud-Wachtumer Henk Wilting heeft de tekst over Wachtum in de playnetic ingesproken. Daarnaast worden op de route acht informatieborden geplaatst, die passen bij het thema landbouw en boerderijen. Deze verdieping van de route is tot stand gekomen door een hele mooie samenwerking tussen het bestuur van Dorpsbelangen Wachtum, de LTO en de wandelwerkgroep Dalen.

Foto borden wandelroute Wachtum

Dalen wandeldorp in Drenthe

Doordat nu ook de vierde wandelroute in Wachtum verfraaid is, zijn alle vier wandelroutes in en rond Dalen aantrekkelijker gemaakt. Onder het motto Dalen, wandeldorp in Drenthe, zijn op 30 november 2019 vier nieuwe wandelroutes in Dalen officieel geopend. De wandelwerkgroep van Dorpsbelangen Dalen heeft vier wandelingen van 10 km uitgezet in en rond Dalen. Alle routes hebben als start- en eindpunt het plein bij de kerk. Daar is een informatiebord geplaatst, waarop de routes zijn ingetekend. De vier routes samen hebben de lengte van een marathon. Elke route heeft een thema gekregen en is met passende symbolen bewegwijzerd.

Overige routes

De route Dalen heeft als thema ‘Cultuur en Historie’ en voert langs allerlei plekken die cultuurhistorisch interessant zijn. Op de telefoon kunnen de wandelaars via QR-codes de verhalen beluisteren over de bezienswaardigheden onderweg. De route is aangegeven door bordjes met de afbeelding van een rode molen.

De route ’Grootveld’ voert de wandelaars door het oostelijke gebied van Dalen en over het sportcomplex ’t Grootveld’. Het thema van deze wandeling is ‘Bewegen en Gezondheid’. Op het Grootveld zijn langs de route sporttoestellen geplaatst, die uitnodigen om de wandeling even te onderbreken door een aantal sportieve oefeningen te doen die bijdragen aan de lichamelijke fitheid. De markering van de route wordt gevormd door bordjes met daarop een blauwe wandelaar.

Route ‘De Huttenheugte’ leidt de wandelaars door de Daoler Tuun en door het natuurgebied langs het Drostendiep naar ‘De Huttenheugte’. Deze route heeft als thema ‘Natuur’. Onderweg kunnen de wandelaars genieten van een prachtige omgeving waar veel verschillende vogels voorkomen. Op de route zijn afbeeldingen van vogels in kleur langs de route geplaatst, waar wandelaars op de telefoon met een QR-code ook de vogelgeluiden kunnen beluisteren.

Meer informatie

Op de website www.wandelroutesdalen.nl is alle informatie over de routes te vinden.

Bij de wandelingen is een wandelboekje uitgegeven met de titel ‘Dalen, wandeldorp in Drenthe’ Het boekje bevat de routebeschrijvingen en bijbehorende kaarten. Bij elke route staan foto’s afgebeeld met een beschrijving van de bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend passen de foto’s bij de gekozen thema’s. Het boekje biedt informatie die de wandelingen extra interessant maakt. De boekjes zijn te koop voor slechts € 2,50 bij alle vestigingen van TORECO in de gemeente Coevorden, bij de horeca rondom het marktplein in Dalen en op ‘De Huttenheugte’. 

Foto’s: Jan Oostenbrink