Dalen kijkt uit naar doorkomst lopers Roparun

Volgend weekend vindt de Roparun plaats. We spraken met Jan Vlasma, die als bestuurslid van de Turfrunners een coördinerende rol heeft tijdens dit grote loopevenement. De Turfrunners nemen met een  team van 8 lopers, 4 fietsers (2 voorfietsers en 2 achterfietsers), cateraars verzorgers, navigators, chauffeurs en een teamcaptain deel aan de Roparun.

De route is 560 km. De start vindt op zaterdag 27 mei plaats in Enschede en eindigt op maandag 29 mei op de Coolsingel in Rotterdam.

Twee teams

De Turfrunners splitsen de route op in tweeën – team A en team B. De twee teams van de Turfrunners lopen elk iets meer dan 280 km in totaal in etappes van 50 tot 60 km.
Gedurende de route lopen vier lopers per team om beurten 2 km. Aan het einde van de etappe, dat is na ongeveer 5 uur, gaat het tweede team van start. De lopers en fietsers van het eerste team hebben dan 5 uur om te herstellen. Dat afwisselen gaat dag en nacht door, drie dagen achter elkaar. Jan Vlasma rijdt als coördinator van de wisseling van lopers van team A. mee in een bus en functioneert tevens als navigator tijdens de route. Dat betekent een intensieve taak, ook al omdat de route op doorgaande wegen plaatsvindt en er ook ’s nachts wordt gelopen.

Route door Dalen

De lopers komen vanaf Dalerveen over de Dalerveensestraat richting Dalen en slaan dan linksaf naar de Vliers. Vervolgens gaan ze via een doorgang in het parkgedeelte richting het Omniveld naast de tennisbanen. Daar vindt een feestelijk onthaal plaats van de lopers. De eerste teams zullen om ongeveer 9.45 uur arriveren op het sportpark. De verwachte aankomst van De Turfrunners (team 328) is tussen 10.00 uur en 10.45 uur. Na de feestelijke ontvangst wordt de route vervolgd over de Dalerveensestraat en gaat het over het spoor rechtsaf over een stukje Luunkamp naar de Kamp. Via De Kamp gaat het naar de Emmerweg (rechtsaf) en vervolgens linksaf naar de Verbindingsweg – De Steeg en dan naar de Selkersgoorn. De lopers gaan na de doorkomst in De Selkersgoorn via de Hoofdstraat richting Coevorden. Jan Vlasma hoopt dat de bewoners van genoemde straten de vlag zullen hijsen tijdens de loop, of door ander feestelijk vertoon de lopers een hart onder de riem zullen steken.

Feestelijk onthaal op ‘t Grootveld

De teams die deelnemen aan de Roparun kunnen rekenen op een warme ontvangst in Dalen. Bij de doorkomst op sportpark ‘t Grootveld worden er op zondag 28 mei ( eerste pinksterdag) allerlei sportactiviteiten voor kinderen georganiseerd. Kinderen kunnen op deze dag deelnemen aan leuke sporten en spelletjes in circuitvorm met stempelkaart, die door de samenwerkende sportverenigingen worden georganiseerd. Ook is er muziek en een djembeeband, zodat het een leuke en sportieve ochtend belooft te worden.  Jan Vlasma: “Kom dus naar het sportpark op eerste pinksterdag ’s morgens voor veel plezier, muziek en beweging!”

Turfrunners extra in het zonnetje

Uiteraard wordt het eigen Daler team De Turfrunners extra in het zonnetje gezet. De lopers zullen op een podium worden toegesproken door burgemeester Bergsma. Hij zal aankondigen dat er bij de doorkomst in de Selkersgoorn een cheque zal worden uitgereikt voor het goede doel.

Het goede doel

Het team van De Turfrunners neemt al voor de elfde keer mee aan de run voor het goede doel: palliatieve zorg voor mensen met kanker. Net als voorgaande jaren is er een goed doel vanuit dit team. Ditmaal kunnen er  zes VR -virtual reality- brillen worden uitgereikt aan Treant.
Dalen: deze kanjers verdienen een prachtig onthaal!