Dalen heeft een eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een strijkijzer dat niet meer stoomt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

De Bibliotheek van Dalen organiseert op de donderdag wanneer de ‘groene’ container opgehaald wordt het Repair Café van Dalen.

Elke veertien dagen in de bibliotheek

In de Bibliotheek van Dalen aan de Molenwijk 1C ( voormalige kleuterschool Roezemoes ), draait het om de veertien dagen allemaal om repareren. Op donderdagmorgen tussen 9:00 en 10:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom en ……. maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Niet weggooien, maar repareren

Door repareren te promoten, wil Bibliotheek Dalen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Knels Lameris. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Samen repareren is leuk

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Jans Gossen (een van de vrijwilligers): “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot hele leuke contacten in de buurt.”  

Ale Klaver, een andere vrijwilliger, wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

Lions International: gereedschapskar

Door de coronapandemie is het opstarten van het Repair-Café Dalen vertraagd maar nu kunnen ze echt van start. Ook met het materiaal zit het intussen goed. Het Repair Café kreeg tijdens de opening van Lions International Coevorden een gereedschapskar cadeau. De heer W.S. Bakker overhandigde de gereedschapskar aan twee van de vrijwilligers.

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting geeft professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Dalen.